Megrendült tömeg a város szívében: Setét Jenőtől kellett elbúcsúznunk

Szívszorító volt, amikor a csendes megemlékezésre összegyűlt tömeg feje fölött este 6 órakor percekig zúgott a Bazilika harangja. Megrázó volt hallani, amikor Setét Jenőre emlékezők csoportjában a régi hagyomány szerint asszonyok jajdultak fel.

Sokkoló, ha egy életerős embert ereje teljében, fiatalon ragad el a halál. Sokáig nem tudjuk majd feldolgozni azt a döbbenetet, hogy Setét Jenő Brada csak pár órával élhette túl ötvenedik születésnapját. Sokszor jelent meg a nyilvánosság előtt, okosan, bölcsen, ugyanakkor szenvedélyesen beszélt a legalapvetőbb emberi jogok védelmében. Aki nem ismerhette személyesen, az is úgy érezhette, kedves ismerőse.

Setét
(A szerző fotója)

Szörnyű csapás, ha rátermett vezető halála szakítja félbe az életművét

A magyar közélet nem bővelkedik rátermett vezetőkben. A magyar cigány közélet sem… Setét Jenő Brada a szó szoros értelmében pótolhatatlan. Még akkor is így van ez, ha Rá gondolva azon is mindig elgondolkodtunk, hogy lehetséges, hogy ez a kiváló embert életében nem válhatott a cigány polgárjogi küzdelem legfontosabb országos vezetőjévé. Talán ő maga sem jelentkezett be erre a szerepre, de a mozgalom marakodásra mindig kész csoportjai sem eszméltek rá időben, mekkora lehetőséget hagynak kihasználatlanul. Most pedig már késő.

A Bazilikánál összegyűlt másfélszáz ember Hídvégi-B. Attila roma újságíró méltató szavait hallgatta, és a megrendült tömeg együtt mondta el a Miatyánkot Setét Jenő üdvéért.

A megemlékezésen a barátok, ismerősök, ismert cigány közéleti személyiségek között a mécsesgyújtásnál megjelent mások mellett Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, és ott voltak a főváros vezetői, Karácsony Gergely, Tüttő Kata, Kerpel-Fronius Gábor. A cigányság ügyéért mindig kiálló jogvédőkkel, ismert aktivistákkal is találkozhattunk, mint Léderer András, vagy a sikeres Kiút Programban nagy szerepet vállaló Molnár György közgazdász.

Nyugodj békében, Setét Jenő Brada!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük