Lázár ígért, a kormány betartott. Lázárnak. Egy éve beszélt arról, hogy a kabinet nyitott az egyik leggyakoribb fertőző betegség, a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé és ingyenessé tételére. Most úgy tűnik, a minisztert magára hagyták az ígéretével. 
[mnky_ads id=”10551″]
A bárányhimlő elleni díjmentes oltás bevezetésének dátumáról az elmúlt immár több mint egy évben még mindig nem sikerült dönteni – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap még egy január eleji kormányinfón kért bővebb tájékoztatást a témában, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) december végén úgy válaszolt, valóban ingyenessé és kötelezővé teszik a vakcinát a Nemzeti immunizációs program keretében, azonban arra nem tértek ki, mikortól.
[mnky_ads id=”10552″]
Érthetetlen, hogy miért késlekedik ennyit a szaktárca és a kormány, hiszen éppen az Emmi hívta fel a figyelmet korábbi válaszában arra:

egy 2017-es hazai elemzés rámutat, hogy az átlagos megbetegedési számtól függően 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat a bárányhimlő. Az összeg harmadát a direkt költségek, vagyis közvetlenül az egészségügyi ellátás költségei teszik ki, míg kétharmadát a munkából kiesett napok száma.

Bezzeg az olaszok…

Mint arról a PharmaOnline korábban beszámolt, Olaszországban hamarosan kötelező lesz a varicella-védőoltás. A vakcinálási programok több országban komoly sikereket értek el: a spanyol Navarra tartományban öt év alatt 98 százalékkal csökkent a gyermekkori megbetegedések száma, az USA-ban – ahol iskolai felvételi követelmény az oltás – már nem fordulnak elő súlyos, szövődményes esetek, Németországban pedig 2004 óta a tizedére csökkent a jelentett esetszám.

Egy friss belga tanulmány megállapította: a bárányhimlő 100-ból egy kisgyermeknél szövődményeket okoz. A betegség tavaly itthon több mint 38 ezer embert, többségében óvodásokat és kisiskolásokat érintett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai szerint a világon évente 4,2 millió szövődményes bárányhimlő-fertőzésből 4200 eset a beteg halálával végződik,

ezért a WHO vakcinációs ajánlásában is szerepel a bárányhimlő elleni védőoltás.

 A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK A LÁZÁR FÉLE BARBA-TRÜKKEL

[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét