Mégsem veszélyes a Richter mióma-gyógyszere

Vírusfertőzés és nem a Richter mióma-gyógyszere okozhatott súlyos májkárosodást négy betegnél. Az viszont biztos, hogy a hatósági eljárás híre a részvényeseknek hatalmas károkat okozott, a tőzsdén egész nap zuhant a cég papírjának árfolyama.

Nem kell visszavonni

A nőgyógyászok körében szinte slágernek számító szer májkárosodást ugyan nem okoz, ám egyes betegek szerint kevésbé hatásos, mint azt a cég hirdeti. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága vizsgálatot indított, mert a cég gyógyszerével kezelt négy páciensnél súlyos májkárosodást jelentettek be.

Beke Zsuzsa, a gyártó kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: az Európa csaknem valamennyi országában forgalmazott, a méhmióma kezelésére szolgáló gyógyszert 670 ezer betegnél alkalmazzák, ami jelentős szám, és mindössze négy esetben jelentettek be májkárosodást.

Hangsúlyozta, hogy a gyógyszergyár rendelkezésére álló klinikai vizsgálati adatok nem mutattak összefüggést ilyen mellékhatás és a gyógyszer alkalmazása között. Ezért elképzelhető, hogy az említett betegeknél más gyógyszerek együttes alkalmazása vagy akár vírusfertőzés miatt következett be a máj károsodása.

A gyógyszergyár minden szükséges dokumentációt és információt a hatóság rendelkezésére bocsát és együttműködik annak érdekében, hogy a vizsgálat mihamarabb lezáruljon – mondta a szóvivő.

A Richter arra számít, hogy a vizsgálat fél év alatt megnyugtató eredménnyel lezárul, és nem lesz indok a gyógyszer forgalmazásának felfüggesztésére.

A 2012 óta forgalmazott  szer  a gyógyszergyár egyik legígéretesebb eredeti készítménye, amelynek forgalma 2016-ban 69 millió euró volt, 2017-ben pedig 85 millió euró bevételt vár a társaság.

Kapcsolódó téma: Olcsó szorongásoldó, drága terápia – Állami támogatással „ütjük ki magunkat”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük