Mégsem veszünk rakétákat az USA-tól?

Kósa Lajos szerint az 500 millió dolláros rakétavásárlás megalapozatlan sajtóértesülés, ezért fideszes képviselőtársaival egyetemben nem hajlandó megjelenni az általa vezetett honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén – tette közzé Harangozó Tamás, a bizottság tagja.

Mint írja, ennyi derül ki abból a levélből, amit Kósa Lajos elnök kiküldött a tagoknak, a bizottság mai ülése előtt.

Forrás: mszp.hu

A szakmai berkekben tekintélyes Defense News című portál – amely a világ vezető katonai kormányzati szereplőit és hadiipari döntéshozóit látja el hírekkel – még 2019 augusztus 28-án arról adott tájékoztatást, hogy Magyarország 500 millió dollár, azaz 150 milliárd forint értékben vesz levegő-levegő rakétákat az Amerikai Egyesült Államoktól.

A tervezett beszerzés gerincét 180 darab AIM-120C-7 közepes hatótávolságú légiharc rakéta (ARAAM) adja (a gépek fő fedélzeti fegyvere most is ilyen fajta). Ezek mellé többek között hat gyakorló fegyvert, tartalék irányítás – és vezérlő egységeket, konténereket, pótalkatrészeket, precíziós navigációs felszerelést, radar szoftvereket, kiképzést, és az ezekhez szükséges kiegészítő szolgáltatásokat is vásárolnánk.

Ezt, a magyar sajtón is végigfutott hírt cáfolta meg Kósa Lajos. Vagy inkább arról van szó, hogy a Fidesz-kormány nem akar számot adni arról, hogy ez az üzlet miért kerül nekünk kétszer annyiba, mint a lengyeleknek?

Forrás

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük