Sorting by

×

Rendkívüli! Megszavazta Donald Trump elmozdítását a washingtoni képviselőház

232-197 arányban a washingtoni szövetségi képviselőház szerdán megszavazta a határozatot Donald Trump alkotmányos elmozdításáról, az úgynevezett impeachmentről. Ő az első elnök az Egyesült Államok történetében, akivel másodszor is megtörténik ez. Mivel ki van tiltva a Twitterről, a távozó republikánus elnök valószínűleg később, videóüzenetben fog reagálni a döntésre.

A most elfogadott dokumentum szövege szerint

Donald Trump lázadást szított, és folyamatos veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, a demokráciára, illetve az alkotmányra, és amit tett, teljes összeférhetetlenségben áll a kormányzás és a jogállamiság alapelveivel.

Az egyszerű többséget igénylő képviselőházi szavazás után a szenátusnak kétharmados többséggel kell döntenie és kimondania, hogy Donald Trumpot váltsák le, de

ÖNMAGÁBAN EGYIK SZAVAZÁS, VAGYIS DONALD TRUMP ELMOZDÍTÁSA SEM AKADÁLYOZZA MEG, HOGY A TÁVOZÓ REPUBLIKÁNUS ELNÖK ÉS INGATLANMILLIÁRDOS ÚJRAINDULHASSON 2024-ES VAGY VALAMELYIK KÉSŐBBI ELNÖKVÁLASZTÁSON.

Utóbbit a szenátusnak kellene kimondania egy önálló, de már csak feles többséget igénylő határozatban.

Ez még soha nem történt meg az Egyesült Államok történetében, a szenátus még soha nem szavazta meg hatalmon lévő elnök leváltását, és csak bírókat tiltott el hivatalviseléstől. Donald Trump az elnöki nyugdíját is csak akkor veszíti el, ha a szenátus a leváltásáról szavaz.

Mitch McConnell szenátusi elnök szerdán közleményben jelezte, hogy a testület január 19-ig biztosan nem dönt az ügyről. Donald Trump hivatalosan már csak egy hétig, a megválasztott elnök, a demokrata Joe Biden január 20-i beiktatásáig marad hivatalban. Addig a szenátusnak a beiktatással kell foglalkoznia, és eljárási okokból sincs idő arra, hogy döntésre vigyék az ügyet.

A szenátusban a január 5-i két georgiai választás nyomán 50-50 demokrata, illetve republikánus politikus foglal helyet, de január 20. után Kamala Harris alelnök szavazata a demokraták javára billentheti a mérleget.

Rekordszámú republikánus állt át

A CNN híradása alapján megszületett a kellő szavazat az eljárás elindításához: 217 demokrata, és legalább 9 republikánus képviselő szavazott Trumppal szemben.

Mi a 25. kiegészítés és mi az impeachment?

A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.
A 25. kiegészítésben az alelnöknek az alkalmatlannak nyilvánításról írásban kell értesítenie a Kongresszus mindkét házának elnökét és a Szenátust is, azonban, ha Trump szintén ír egy levelet, amiben felülbírálja az alkalmatlanságát, visszakapja az elnöki széket.

A kiegészítés ezen szekcióját még sosem alkalmazták.

Az impeachment (alkotmányos felelősségre vonási eljárás) az alkotmány szerint

„árulás, megvesztegetés, vagy egyéb főbenjáró bűnök és vétségek esetén”

lehet lefolytatni. Először a Képviselőháznak egyszerű többséggel kell elfogadnia a vádat, ezt követően a Szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szüksége az elnök hivatalból való eltávolításához. Az elmozdított elnök ellen innentől jogi úton folytatódhat bármilyen eljárás.

A BBC hívta fel arra a figyelmet, hogy Trump lehet az első amerikai elnök, aki ellen másodjára indítanak impeachmenet. (Az első impeachment során azzal vádolták Trumpot, hogy nyomást gyakorolhatott Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson a republikánus elnök legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban. Akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban.)

Forrás

beiktatás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.