Lantos Gabriella: mátol megszűnik a közfinanszírozott egészségügyi ellátás!

Ahogy arról kedd este beszámoltunk, a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők.

Szerda reggel már Közlönybe foglaltatott….

Landos Gabriella egészségügyi menedzser így foglalta össze a bejelentést magyarra fordítva az Ön és mindannyiunk életkilátásáról:

„Mától megszűnik a közfinanszírozott egészségügyi ellátás!

Az önkormányzati szakrendelők is a városi kórházak irányítása alá kerülnek. A szakorvosokat és ápolókat a kórházakba irányítják át. A jobban képzett háziorvosok is a Covid osztályokon dolgoznak.

Siralomházzá változott az ország, ezért a totális egészségügyi mozgósítás. A kormányzóképtelenség árát Ön fizeti meg.

Mi vár a nem koronás betegekre?

A cukrosokra, a szívbetegekre, a rákosokra? A refluxosokra, reumásokra, gerincsérvesekre⁉

Hol van már az Alaptörvény? Az, hogy a egészségügyi szolgáltatások és intézkedések során a betegek jogainak védelmét biztosítani kell?
A jogállam nem fikció, hanem az életben maradáshoz való jog.

Ezekben a napokban ezt a jogot is elvették Öntől. Nincs már hova hátrálni ezek után.”

Mindez a jognyelvén

Nemcsak az önkormányzati szakrendelők kerülnek a megyei és a centrumkórházak irányítása alá, hanem a háziorvosok is, akik közül mostantól a további szakképzettséggel rendelkezőket is kirendelhetik kórházi munkára – írta a 444 a kedd este a járvány elleni védekezésről szóló, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet egyik pontja szerint.

„A háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelhetik”
– áll a rendeletben.

A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek. Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

“A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért. A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal. Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért

– olvasható a közleményében.

 

egészségügy

2 thoughts on “Lantos Gabriella: mátol megszűnik a közfinanszírozott egészségügyi ellátás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük