Megtartják a „becsület napját” a szélsőjobbosok – eltörölte a bíróság a rendőrségi tiltást

A Városmajorban rendezik meg a szélsőjobboldali demonstrációt – derült ki a Népszavának  adott rendőrségi tájékoztatásból. Eddig két rendezvényt tiltott be a rendőrség, amit február 8-án, a Kapisztrán téren szerettek volna megtartani az úgynevezett becsület napja alkalmából.

Mi történt?

A Fővárosi Törvényszék a portál kérdésére közölte, hogy a honlapjukon fellelhető két tiltó határozatot nem támadták meg a bíróságon.

Létezik azonban egy harmadik bejelentés is. Első körben a Budapesti-Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezt a rendezvényt is megtiltotta, ám ebben az esetben a határozatot megtámadták a törvényszéken. A kereset nyomán a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

A rendőrség alátámasztotta az értesülést

A BRFK tájékoztatása szerint Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta azt a gyűlést, amit egy magánszemély a XII. kerületi Csaba u. 5. szám alatti parkba (Városmajor) február 8-ra jelentett be.

A nem megnevezett bejelentő felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő.

A Fővárosi Törvényszék a felülvizsgálati kérelmet alaposnak találta, a tiltó határozatot hatályon kívül helyezte, amellyel szemben további jogorvoslatnak helye nincs:

„ezen döntés alapján a rendezvény megtartható”.

A Fővárosi Törvényszék a rendőrségi tiltás hatályon kívül helyezésekor arra jutott, hogy a BRFK a

„rendezvény előzetes megtiltásához szükséges törvényi feltételek körét illetően adós maradt egyes feltételek alátámasztásával”.

Mivel a bíróság hangsúlyozta, hogy az ítélet

„nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, csak a támadott rendőrségi határozat jogszerűsége kérdésében való állásfoglalást”,

a portál szerette volna megtudni: a rendőrségnek – más érveket felsorakoztatva –

módja van-e ugyanarról a rendezvényről másodszor is tiltó határozatot hozni, amit a Fővárosi Törvényszék akár megalapozottnak is találhat?

Ha nincs ilyen jogi lehetősége a rendőrségnek, akkor hogyan kell értelmezni azt a megállapítást, hogy a törvényszék ítélete „nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését”?

A válasz

A Fővárosi Törvényszék jogi hivatkozásokat tartalmazó válasza megállapította, hogy a bíróságnak ebben az esetben a határozat megváltoztatására, avagy annak hatályon kívül helyezése mellett a hatóság új eljárásra kötelezésére nincs módja, mert ilyen döntési lehetőséget a törvény nem biztosít a számára. Ezért nem jelenti a Fővárosi Törvényszék konkrét ügyben hozott ítélete a bejelentett rendezvény engedélyezését, csak a

„támadott rendőrségi határozat jogszerűsége kérdésében való állásfoglalást”.

Arról, hogy a rendőrség

„hogyan kíván eljárni a Fővárosi Törvényszék ítéletét követően, a törvényszék nem tud tájékoztatást adni”.

Egymásra mutogatnak, de nem tiltják be

Mindebből az a benyomásunk alakult ki -írta a Népszava- hogy rendőrség és bíróság a másikra hárítja a felelősséget, miközben fajvédő szervezetek törvényesen vonulnak közterületen. A jogi helyzet valóban nem egyszerű. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontját idézve:

előre vélelmezett cselekményekre hivatkozva jogszerűen nem lehet betiltani az eseményt.

Az ügyészségnek azonban mindenképpen akadna dolga. Hiszen

a párizsi békeszerződések értelmében Magyarországon nem működhetnének neonáci, újnyilas szervezetek.

A szombatra meghirdetett szélsőjobboldali demonstráció és a hasonló szellemiségű Kitörés emléktúra elleni tiltakozásul több antifasiszta tüntetés is szerveződik.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük