Nagyon rossz hír érkezett: „mutáns” vírus támad Dél-Angliában – Mi lesz az ott élő magyarokkal?

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus új mutációját még nem sikerült ellenőrzés alá vonni ezért volt szükség a vasárnap életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben.

Pénteken azonosították

Hancock a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed, és ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett.
A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

Matt Hancock a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: a járványt úgy lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alá vonni,

„ha mindenki úgy viselkedik, mintha megfertőződött volna a vírussal”.

Az egészségügyi miniszter hozzátette: egyelőre nem tudja megmondani, hogy meddig lesznek érvényben a vasárnap életbe léptetett szigorítások, de egy ideig bizonyosan, valószínűleg addig, amíg a múlt héten elkezdett tömeges oltási kampány hatásai érezhetővé válnak.

Közben dübörög az ország átoltása

Hancock elmondta: országszerte eddig 350 ezer ember kapta meg a koronavírus-oltás első dózisát, és a hétvégén várhatóan félmillióra emelkedik a beoltottak száma.
Megerősítette, hogy még az idén több millió adag vakcina érkezik az Egyesült Királyságba.

Boris Johnson miniszterelnök előző este jelentette be, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a háromfokozatú járványkészültségi rendszert vasárnaptól kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat.

Ennek alapján az itt élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, csak korlátozott számú indokkal, például orvosi ellátás, vásárlás, iskolába utazás céljából hagyhatják el lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra.

<<FRISS HÍREINK!>>

A negyedik készültségi fokozat hatálya alá tartozó területek lakói csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre,

Ők nem hagyhatják el az e készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.
Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok.

A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket is a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken.

Grant Shapps közlekedési miniszter vasárnap közleményben kérte a negyedik készenléti fokozat hatálya alatti térségek lakóit, hogy tegyenek eleget az utazási korlátozásoknak, és csak akkor menjenek például a vasútállomásokra, ha az új előírások alapján engedélyezett számukra az utazás. Shapps hozzátette: a brit közlekedési rendőrség (BTP) megerősített szolgálattal igyekszik biztosítani, hogy azok, akiknek elengedhetetlen az utazás, ezt biztonságban megtehessék.

Ennek előzményeként szombat éjjel, a szigorítások bejelentése után sokan keltek útra Londonban és az intézkedés által érintett környező térségekben, hogy a tilalom érvénybe lépése előtt alacsonyabb készültségi szintű országrészekbe utazzanak.

Büntetések

Angliában egyébként a büntetések is meglehetősen magasak. Aki megszegi a szabályokat, először 200 fontot fizet, majd minden következő esetben duplázódik a büntetése, egészen 6400 fontig, azaz nagyjából 80 ezertől 2 és félmillió forintnak megfelelő összegig terjednek a büntetések. Az pedig, aki 30 fősnél nagyobb rendezvényt szervez, 10ezer fontos, vagyis csaknem 4millió forintot bírságra számíthat.

Hollandia nem fogad repülőket az Egyesült Királyságból, ugyanis azonosítottak valakit, aki a szigetországban megjelenő új, mutálódott koronavírussal fertőződött meg

Hollandia kormánya nem sokkal azután jelentette be, hogy felfüggesztik a légi járatokat, miután Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy Londonban és Dél-kelet Angliában szigorúbb korlátozások jönnek, mert a koronavírus egy új, sokkal gyorsabban terjedő mutációja jelent meg. Az új intézkedést vasárnap reggel hat órától vezették be, ami egyelőre január 1-ig biztosan hatályban lesz.

Londonban ragadt magyarok…..

„Tegnap délután 4 órakor jelentette be Boris Johnson miniszterelnök, hogy éjféltől Londont és Dél-Angliát lezárják. Pont beszélgettünk a párommal, hogy eddig minden hasonló bejelentés után 2-3-4 nappal később léptek életbe az aktuálisan bejelentett korlátozások, ezúttal pedig gyakorlatilag 8 órával a beszéd elhangzása után már nem mehettél sehova.”

-mondta a Blikknek Bea, aki párjával, Krisztiánnal évek óta éppen a mostani lezárásokkal érintett dél-angliai területen él.

Londontól 60 kilométerre laknak, és mint mesélte, így őket is érinti bizonyos mértékben az új korlátozás.

„Barátainkkal december 25-ére terveztünk egy kisebb karácsonyi vendégeskedést, de ezt most le kellett mondanunk. A tegnapi bejelentések előtt ugyanis még az volt a szabály, hogy 3 háztartás még összejöhetett volna ünnepelni, de most már csak és kizárólag az egy háztartásban lakók karácsonyozhatnak együtt, tehát a kijelölt zónában a családlátogatás is tilos”

Krisztián elmondta, hogy az angolok kormányzati tájékoztató oldala szerint kifejezetten tiltva van, hogy a lakóhelyét elhagyják a 4-es zónában élők

Rendkívüli okok persze itt is kivételt képeznek, hasonlóan a magyarországi, tavaszi lezárásokhoz, dolgozni itt is el lehet menni, el lehet menni pénzt kivenni a bankba, vagy épp jogi ügyeket intézni, önkéntes munkát végezni, oktatással kapcsolatos út is megengedett például, vagy éppen a szabadba is ki lehet menni, sportolás céljából. De csak a kijelölt, dél-angliai zónán belül. A zóna elhagyásához külön engedély kell.

Krisztián például elmehet munkába. Egy nagy, nemzetközi cégnél dolgozik, kulcspozícióban, ráadásul náluk a járvány kezdete óta szigorúbb belső, járványügyi védekezési szabályok vannak érvényben, mint amiket a kormányzat hivatalosan elrendelt. Bea viszont magánvállalkozó, ügyfelekkel kell találkoznia, és elvileg a kijelölt zónán belül dolgozhatna is, de még van egy kis bizonytalanság, hogy is fogja tudni végezni a munkáját, ha egyáltalán végezheti.

Frissítés!

Hollandiát követően Belgium és Ausztria is úgy döntött vasárnap, hogy nem enged be utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból, mert Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál 70 százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel. Olaszország ugyanilyen tilalmat tervez.

Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára – vasárnap éjféltől kezdődőn – vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban.

  • Németországban egyelőre még csak fontolgatják, hogy mit tegyenek.
  • Csehország nem állította le a légiforgalmat az Egyesült Királyságból, viszont máris szigorított az onnan érkezőkre vonatkozó karantén szabályain.
  • A spanyol kormány az Európai Bizottsághoz fordult iránymutatásért.      

 

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük