Megvan a kapocs a Fidesz és a miskolci választás névdublőre között

Emlékeznek még, amikor egy hete lelepleztük, hogy a miskolci időközi választás egyik, függetlenként induló névdublőr jelöltjét a Fidesz küldhette rá a győzelemre esélyes ellenzékire? Most a másik „fura” jelölt baráti köre tűnik erősen árulkodónak. És a háttérben felbukkan Tállai „benzinárcsökkentő” András is.

A „független” Erdeit Miskolcon még senki sem látta

Alig két hét van hátra a július 15-én tartandó miskolci időközi önkormányzati választásokig, de egyetlen plakátját, szórólapját, fórumát (egyáltalán: megnyilatkozását) nem látták még az ott élők a függetlenként induló Erdei Sándornak.

Rokker Zsoltti az esélyes – ő az első Erdei

Mármint a másodikként nyilvántartásba vettnek, merthogy – amint azt korábban a hvg.hu többször megírta – a választáson két Erdei Sándor is jelölt. Az „eredeti”, az évekkel ezelőtt Rokker Zsolttiként ismertté vált humorista már másfél hónapja bejelentette indulását, a második viszont csak egy héttel azután jelentkezett be, hogy névrokonáról kiderült: a hódmezővásárhelyi stratégiát követve, az MSZP-től az LMP-n át a Jobbikig a teljes ellenzék támogatja, így meglehetősen jók az esélyei a Fidesz jelöltjével, Nagy Ákos ügyvéddel szemben.

Csak a születési évszám különbözik

A két Erdeit pillanatnyilag csak a születési évszámuk különbözteti meg a szavazólapon: Rokker Zsoltti emiatt már kampányolni is a megkülönböztető jelzésével, Erdei Sándor (1976)-ként kampányol, a másik, az 1983-ban született pedig, ahogy említettük, sehogy.

A névazonosság a kormánypártok érdeke

Bár az kezdettől egyértelmű volt, hogy a választók megzavarására alkalmas névazonosság elsősorban a kormánypártok érdeke lehet (hiszen ha csak néhány száz embert sikerül eltéríteni a győzelemre esélyes ellenzéki jelölttől, már az is Nagy Ákos malmára hajthatja a vizet), létező kapcsolatot nem lehetett felmutatni a jelölt és a kormánypárt között.

Gyanús jelek

A férfi, akiről a hvg.hu kiderítette, hogy Nyékládházán él és Tiszaújvárosban dolgozik, vagyis semmi köze Miskolchoz, egyik napról a másikra letörölt, illetve zárttá tett minden korábbi képet és bejegyzést a Facebook-profilján. Ezt követően nemcsak telefonon zárkózott el a nyilatkozattól, de beazonosítása után, rögtön egy közleményt is kiadott, hogy ne zaklassa a sajtó, majd előáll, ha mondavalója lesz. Később személyesen, nyékládházi otthonánál is próbálták kifaggatni a terveiről és a motivációjáról, de akkor és azóta sem volt hajlandó erről semmit sem mondani.

A másik Erdei sosem politizált

Az oldal Információi szerint ugyanakkor nem is nagyon lenne mit: több mint egy tucat, őt és a helyi viszonyokat is ismerő nyékládházival beszéltek az elmúlt napokban – köztük a helyi közélet résztvevőivel és a férfi egészen közeli ismerőseivel –, akik egybehangzóan állítják: a 35 éves Erdei sosem politizált. Bár édesapja, a már elhunyt Erdei József MDF-alapító, helyben nagyon aktív MDF-es képviselő volt, a fiában, – azt mondják – sosem látták ezt a szikrát.

Mindent titkolt

A kétgyerekes, műszaki végzettségű Erdeit átlagos, csendes férfiként ismerik, úgyhogy a beszámolók szerint még a család közeli barátai, sőt, rokonai is meglepődtek, mikor kiderült, hogy jelölt lett Miskolcon. Az indulással ugyanis nemhogy nem dicsekedett, de kifejezetten titkolta még előttük is. Amióta pedig kiderült az ügy, a korábbinál is kevesebbet mutatkozik.

Tállaiék kitalálták, hogy egy névrokonnal kellene voksokat szipkázni

A források állítják, a férfit Nyékládháza fideszes országgyűlési képviselője, Tállai „benzinárcsökkentő” András, és a város vele évek óta jó kapcsolatot ápoló, ugyancsak fideszes polgármestere, Surmann Antal segítségével „találta meg” a Fidesz, amikor biztossá vált a kormánypárti jelöltre veszélyes miskolci ellenzéki összefogás, és a pártban kiötlötték, hogy egy névrokonnal kellene voksokat szipkázni az „igazi” Erdei Sándortól.

Az ötlet természetesen Kubatov Gábortól ered

Az ötlet a Miskolcon mostanában gyakran felbukkanó Kubatov Gábor pártigazgatóé, a „kivitelezés” pedig úgy került a Surmann–Tállai-különítményhez, hogy – amikor Miskolcon nem találtak hirtelen előhúzható másik Erdei Sándort – ők tudtak szállítani egyet.

A „kapocs” a nyékládházi Erdei Sándor és a Fidesz között a polgármesterrel való személyes ismeretségen túl, az, hogy Erdei Sándor jó barátja Surmann Antal öccsének és a polgármester egyik legfontosabb háttérembere, Kublik Zoltán fiának. Az idősebb Kublik korábban maga is önkormányzati képviselő volt a településen – természetesen a Fidesz színeiben.

Tállai – a bizonyítékok ellenére – mindent tagad

Az összefüggésekről a hvg.hu megkérdezte Tállai Andrást és Surmann Antalt is: Tállai azonban úgy tett, mintha még azzal sem lenne képben, hogy egyáltalán időközi választás lesz Miskolcon, a nevekről és kapcsolatokról azt állította, hogy végképp nem tud semmit, ahogyan nem ismeri állítása szerint az ál-Erdei Sándort sem.

Surmann Antal ez utóbbit ugyan nem tagadta, de minden mást igen: a polgármesternek – állítása szerint –fogalma sincs, hogy miért indul a férfi egy miskolci választáson, mert erről nem beszélt vele. A névrokon-stratégiáról pedig, azt mondta, most hallja először, és tagadta, hogy közreműködött volna benne.

Fideszék egy másik induló keresztnevével akarnak zavart kelteni

A miskolci időközi másik kamujelöltjét, az ál-Erdei Sándorral egy napon nyilvántartásba vett Molnár Zsoltot már korábban lebuktatta a hvg.hu: a mindössze 19 éves, Ongán élő férfiról (akit gyaníthatóan azért indítottak el, hogy azokat az ellenzéki szavazókat is összezavarják, akikben csak az „ellenzék=Rokker Zsoltti”-képlet maradt meg, vagyis Zsolt keresztnevet keresnének a szavazólapon) kiderült, hogy évek óta a Fidesz aktivistájaként ténykedik, tagja helyi Fidelitasnak és az ongai Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek. A Facebook-profiljára feltöltött képein pedig vezető fideszes potentátok mellett, az a Hubay György is ölelgeti, akinek helyéért az időközi választást rendezik és aki a hvg.hu-nak korábban azt állította, hogy nem is ismeri. Molnár Zsolt mellesleg még arra sem ügyelt, hogy letörölje oldaláról azokat a bejegyzéseket, amelyekben a voksolás fideszes jelöltjét – vagyis a saját riválisát – népszerűsíti.

(Forrás: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük