Megvan a második magyar aranyérem! Milák a csúcson, Hosszú a mélyben

A világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján. A szám másik magyar indulója, Kenderesi Tamás a negyedik helyen végzett. Női 200 méter vegyesen Hosszú Katinka a hetedik lett.

Gratulálunk

A Bp. Honvéd 21 éves úszója már az első 50-en élre állt, hiába kezdett be tőle megszokott módon a dél-afrikai Chad le Clos, London bajnoka. Milák féltávnál ugyan visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert Chad le Clos és az olasz Burdisso is fáradni kezdtek.

A Rióban bronzérmes Kenderesi szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik tempózott energiát spórolva az utolsó 50 méterre.

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy Milák milyen idővel nyer, végül 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével, megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát, eközben Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, végül 1:54.52 perccel csapott a célba, hét századdal lemaradva a bronzéremről.

Milák a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban.

Egy lehetséges magyarázat Hosszútól

Hosszú Katinka a hetedik idővel került a 200 méter vegyes döntőjébe, ahol aztán a hetedik helyen végzett. A magyar úszónő a táv nagy részében az utolsó helyen úszott, aztán az utolsó ötvenen beleerősített és végül a brit Alicia Wilsont megelőzte. Hosszú végül magához képest rendkívül gyenge, 2:12.38 perces idővel ért célba, az előfutamban (2:09.70) és az elődöntőben (2:10.22) is jobb időt ért el.

Hosszú nagyon csalódott volt a versenye után:

„Ami a legjobban frusztál, az az idő. Lehet, hogy az egy év halasztás, lehet, hogy egy másik felkészülés. Nem tudom. Ha most visszamennék, ennél sokkal jobb időt tudnék úszni. Még a 100 háton megpróbálok mindent.”

(Képünk nem a helyszínen készült)

VIA: Blikk

(A nap folyamán  még foglalkozunk Hosszú Katinka szereplésével, elhozzuk egy távoli kollégánk Bartus László néhány gondolatát.)

Emlékezzünk az elsőre!

 

3 thoughts on “Megvan a második magyar aranyérem! Milák a csúcson, Hosszú a mélyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük