Rendkívüli hír! Megvan az engedély, érkezik az első 5000 adag vakcina!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinát.

És beindul a gépezet

Mint ismert, ez, a nukleinsav alapú oltóanyag lesz az, amit Magyarországra is hoznak. Először 5000 embernek elegendő, jelképes adagot, ezzel kezdődik az egészségügyi dolgozók oltása, várhatóan a két ünnep között. Ezt a bejelentést várta mindenki, innentől kezdve lehet alkalmazni és forgalmazni az Európai Unióban a Pfizer-Biontech oltóanyagát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján, délelőtt már beszélt arról, hogy még ma bejelentés várható az uniós gyógyszerhatóság döntéséről.

Az első szállítmánnyal jelképes mennyiség érkezik a Pfizer vakcinájából, és ez 5000 ember oltására lesz elég.

Ezt követően még az idén is várnak vakcinát, majd folyamatos beszállítással számolnak, és ha az egészségügyi dolgozók igényeit kielégítették, akkor a szociális otthonok dolgozói, a veszélyeztetett betegek, csoportok következnek. Aztán folyamatosan, egyre bővülő mértékben lesz elérhető az oltóanyag mindenki számára. A vakcina alkalmazása kapcsán az Európai Gyógyszer Ügynökség által kiadott előíratot tekintik majd irányadónak.

A Pfizer-vakcinából két oltást kell adni három hét eltéréssel, és a második oltás után egy héttel alakul ki a védettség. (Blikk)

<<FRISS HÍREINK!>>

vakcina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest