Papír van az újranyitás menetéről: megvan, mikor nyitnak az iskolák és lépnek életbe az új boltszabályok - Városi Kurír

Sorting by

×

Papír van az újranyitás menetéről: megvan, mikor nyitnak az iskolák és lépnek életbe az új boltszabályok

Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló, illetve az iskolák megnyitásáról szóló rendelet. A rendelet szerint a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja az operatív törzs javaslatára kormány.

Hirdetés

Addig nem változnak

 • a kötelező maszkhasználat szabályai
 • amelyik bolt bezárt március 8-tól, az továbbra is zárva marad
 • este nyolc és reggel öt közötti van kijárási korlátozás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentett be, hogy az iskolák április 19-én nyitnak meg a jelenlegi tervek szerint, addigra a pedagógusokat beoltják és nyitnak az óvodák, általános iskolák, és a középiskolák is.

Az oktatási intézményekben április 19-ig hosszabbították meg a tantermen kívüli digitális oktatást

A határidő kitolása minden olyan oktatási intézményre vonatkozik, amelyet az ügyeletek kivételével nagyrészt bezártak országszerte, azaz például az összes óvodára, általános iskolára és középiskolára.

Szombaton meg is jelent az erre vonatkozó kormányrendelet, már nem csak terv: április 19-én nyitnak az iskolák, a döntés szerint:

 • A köznevelési intézmények (az óvoda kivételével) és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek.
 • Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésre kerül
 • A köznevelési és szakképző intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik
 • Ha beoltották a 2,5 millió embert így nyitunk

A jelenlegi szabályok április 8-ig élnek a rendelet szerint. A kormány ígéretének megfelelően a rendeletben leírják, amint beadták a két és fél milliomodik, koronavírus elleni vakcina első dózisát, az alábbi szabályok lépnek életbe:

 • A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra esik majd.
 • A szolgáltatók szolgáltathatnak a március 8-i szigorítások előtt érvényben lévő szabályok szerint.
 • Kinyithatnak az üzletek (a szolgáltatást nyújtó üzletek is)
 • Lehet a boltban tartózkodni és vásárolni.

Adalék…..

“Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen”

– mondta Gulyás Gergely egy online fogadóórán, amit Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal tartottak, írja az atv.hu.

A kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy

áprilisban már lehet ebédelni egy étterem teraszán, de hozzátette, hogy “a jövőre vonatkozó minden prognózis bizonytalan” a járvány miatt.

Arra a kérdésre, hogy miért rendezünk a korlátozások alatt is nemzetközi sporteseményeket, Gulyás Gergely azt válaszolta: így is sok rendezvényt le kellett mondani, amiket pedig megrendeznek, azokat zárt kapuk mögött tartják meg. A vakcinaszállítmányokkal kapcsolatban elmondta:

összességében “a kínaiak a legszorgalmasabbak”, az oroszok és a Pfizer “nagyjából a szerződés szerint teljesítettek”, a Moderna keveset szállít és bizonytalanul, “de még mindig sokkal jobb, mint az AstraZeneca, amelyik a már bejelentett adagok számából is jelentősen visszavesz újra és újra. Ők többszázres elmaradásban vannak a szerződéshez képest. Van ezzel kapcsolatban sok nehézség”
– tette hozzá.

Butaságnak nevezte, hogy Manfred Weber szerint az “európai szolidaritás megszegése” a kínai és orosz vakcinák beszerzése. Arról is beszélt, hogy a Magyarországon beadott vakcinák kicsivel több mint a fele keleti vakcina….

nytnak az iskolák

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.