Véres csonkkal süllyednek a mélybe  – Mekkora szenvedésbe kerül a cápauszony-leves? – Lapzsemle

Európai polgári kezdeményezés indult az elképesztő tömeges kegyetlenség ellen. Heti lapzsemle

Óriási kereslet

Nem sokan ettünk már ebből az ínyencségből, de azt a legtöbben tudják, hogy méregdrága luxus-étel a cápauszony-leves. Magyarországon elit helyeken lehet olykor találkozni vele, de az igazi keresletet az ázsiai kultúrák cápauszony iránti igénye támasztja a halászati cégek számára. Ázsiában ehhez az ételhez— ahogy az orrszarvúk, elefántok, tigrisek, teknősök bizonyos testrészeiből készült „csodaszerekhez” is —  hiedelmek fűződnek, gyógyító vagy varázserőt tulajdonítanak neki.

Mekkora szenvedésbe kerül a cápauszony-leves?

Mi közünk nekünk mindehhez? Európai polgárokként nem árt tudni, hogy kontinensünk halászflottái hatalmas részesedést hasítanak ki a globális cápauszony-kereskedelemből.

A számok bizonytalanok: évente 63 és 273 millió közé becsülik a húsukért, olajukért, de elsődlegesen az uszonyukért meggyilkolt cápák számát.

A legmegdöbbentőbb azonban, hogy a halászhajók nem szállítják „fölöslegesen” a kikötőbe a kifogott cápákat. Nekik csak a jó pénzért eladható uszonyokra van szükségük, ezért a cápauszonyok levágása után, a többnyire még élő állatokat visszadobják az óceánba! (Részletek itt.)

Nélkülözhetetlen csúcsragadozók

A cápák léte kulcsfontosságú óceánjaink egészségének fenntartásához. A Sea Shepherd szövetségre lépett non-profit környezetvédelmi szervezetekkel és mozgósítja az európai állampolgárokat. Követelik az EU-tól a cápauszony-kereskedelem betiltását és az egészséges óceáni biodiverzitás szempontjából kulcsfontosságú cápák védelmének fokozását. A populációk rohamos fogyatkozása világszerte súlyos következményekkel jár, mivel számos cápafaj az élőhelyének csúcsragadozója, és a cápa aktív szerepet játszik az egészséges és virágzó tengeri ökoszisztémák fenntartásában.

A kontinensen összesen egymillió aláírás kell

A Sea Shepherd Global 2020. február 1-én kezdte az aláírások gyűjtését. A “Stop Finning — Stop the Trade” európai polgári kezdeményezés célja, hogy egy év alatt összegyűjtsék egymillió európai uniós polgár szavazatát. Siker esetén a tömeg egyértelműen azt üzeni az Európai Parlamentnek (EP), hogy ideje betiltani a cápauszony-kereskedelmet. Az eredmény kötelező az EP számára (Itt lehet aláírni.)

Egészen pontosan mit követelnek?

A polgári kezdeményezés elindítói követelik a cápauszony kereskedelmének — beleértve a behozatalt, kivitelt és tranzitot — betiltását. A kezdeményezés úgy fogalmaz, cápauszonnyal csak akkor kereskedhesssenek európai cégek, ha az uszony „természetes módon kapcsolódik a cápákhoz”.
Az új törvénytervezet jelentősen szigorítaná a 2013 óta érvényben lévő, minden uniós halászhajó számára kötelező szabályozást. Jelenleg az uszonyoknak a kikötőben történő kirakodásig kell a cápa testén maradniuk, onnantól azonban levághatók és a világ bármely országa számára értékesíthetők. A csonkolást tehát az EU csak a nyílt tengeren tiltja meg. Így aztán uniós halászati vállalkozások is beszállhatnak a Délkelet-Ázsia felé irányuló cápauszony-kereskedelembe.

Ha a “Stop Finning — Stop the Trade” európai polgári kezdeményezés sikeres lesz, európaiak a cápákkal csak úgy kereskedhetnek, ha az uszonyaikat nem vágják le.

2019. júniusában a G7 csoport országai közül Kanada volt az első, amely teljes körű cápauszony-kereskedelmi tilalmat rendelt el. Az Európai Uniónak követni kellene a kanadai példát — szögezik le a kezdeményezők.

A siker két feltétele

Ahhoz, hogy az európai polgári kezdeményezés érvényes legyen, két feltételnek kell együttesen teljesülnie.

1. Az Európai Unió országaiban összesen legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni; és

2. Legalább hét tagállamban el kell érni az aláírások küszöbértéket, vagyis az adott országban megválasztott EU-parlamenti képviselők számának 750-szeresét.

Magyarország esetében 15.750 fő.

A kezdeményezés olyan európai nagyhatalmak lakossága körében sikeres, mint Németország, Spanyolország, Franciaország —  de lakosságarányosan Magyarországon is kiemelkedően jól halad a gyűjtés.

Erdei Dániel a hazai kampányról

A filmrendező a Klubrádió Zöldklub című műsorában fejtette ki részletesen a Stop Finning kezdeményezés célját. További részleteket tudhat meg a kezdeményezés Facebook-oldalán. Hihetetlen, hogy mennyi cápát ölnek meg az óceánjainkban minden egyes évben, a nap minden órájában és percében, írják a témára szakosodott honlapon is.

figyu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük