Fejfájós melegfrontos nap vár ránk – ma még, ónoseső, eső, havazás

Lesz itt ma minden melegfrontól hidegfrontig, amit csak nem kívánunk. Azok akiknek komoly egészségügyi gondjaik vannak készüljenek arra, hogy nehéz nap elé nézünk, de nincs mit tenni, hiszen ahogy egy „klasszikus” mondta  egyszer: időjárás mindig van. Na ja!

A szerda még nagyon hideg

Szerdán a kora reggeli órákban, az északnyugati, északi határvidéken előfordul hószállingózás és ónos eső is!

Eleinte mérsékelt D-i, majd a déli óráktól, a Dunántúlon már élénkülő ÉNY-i szél fúj. A hidegfront ellenére az enyhülés erősödik.

Napközben is borongós idő lesz jellemző, szórványos, vegyes halmazállapotú csapadékkal. Délnyugaton gyenge esők, északnyugaton eleinte havas- és ónoseső, majd eső, északkeleten, keleten még nagyobb valószínűséggel hó hullik, ami délkeleten fokozatosan átvált szitáló havas- esetleg foltokban ónos esőbe.

A délután folyamán, nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, miközben északkeleten még gyenge havazás valószínű.

Éjjel keleten is csökken a felhőzet, de Szabolcsban és a Hajdúság keleti részén még folytatódik a hóesés.

melegfront

Enyhülés

Csütörtökön, a déli országrészben már többfelé elérheti a hőmérséklet a +10 fokot, és északkeleten is érezhetően enyhül az idő.

Reggel lehet párásság, néhol köd. Napközben változó felhőzet melletti napsütés várható. A Dél-Dunántúl, illetve az északkeleti országrész fölött maradhat több felhő. Csapadék általában nem várható, de északkeleten nem zárható ki egy-egy futó zápor. A légmozgás nem lesz jelentős.

Éjjel nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem hullik.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szerda délután nyugaton +8, északkeleten 0,

csütörtök reggel -3 – +2,

csütörtök délután északon +5, délen +10,

péntek reggel -2 – +2 fok körül alakul

Pénteken erősen felhős, borongós, de enyhe időre készülhetünk, számottevő csapadék nélkül.

Szombaton délelőtt a nyugati és középső országrész felett csökken a felhőzet, míg keleten estig marad a borongósabb idő, kisebb esőkkel.

– Vasárnapra változó vastagságú, el-elvékonyodó felhőzet mellett lehet időszakos napsütés. Tovább enyhül az idő, emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn, kedden sok napsütés, szép tavaszi idő a legvalószínűbb, délen 15, 16 fokot is elérő maximum hőmérséklettel

Orvosmeteorológia
Szerdán egy mediterrán ciklon érinti hazánk térségét. Délelőtt még melegfront, délután, a nyugati országrészben már hidegfront érezteti hatását. Mindehhez a déli és nyugati térségben jelentősebb enyhülés társul. Az ilyen légköri helyzet gyakran okoz fejfájást, migrénes panaszokat, illetve a krónikus ízületi és keringési panaszok tüneteinek erősödését. A borongós időjárás a frontokra kevésbé érzékenyeknél is okozhat lehangoltságot, kedvetlenséget.

Csütörtökön számottevő fronthatás nem várható térségünkben. Többnyire szép napos, helyenként felhős időre számíthatunk, említést érdemlő csapadék nélkül. A légmozgás is mérsékelt marad. A frontra érzékenyeknél gyengülnek, illetve megszűnnek a korábban kialakult panaszok. Előfordulhatnak azonban enyhe melegfrontra jellemző tünetek, ami elsősorban fáradtság érzetet idézhet elő, de mérsékelt fejfájás is jelentkezhet. Esernyőt nem kell magunkkal vinni. (Eumet)

Tavaszra is igaz!

 

melegfront

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük