Kiemelt hírekGyorshír

Meleg rekord nemcsak Alaszkában, de alighanem Budapesten is

felmelegedés - Alaszka

Zack Labe klímakutató szerint egy magas nyomású légköri képződmény Alaszka közelében rekord meleget hozhat a Csendes-óceán északi térsége felől a sarkvidékekre.

Ez akár 10 Celsius fokot is jelenthet Alaszka egyes területein,

ami megfelel ott a késő nyári időjárásnak. Szeptember 28-án 16 fokot mértek Anchorage-ban, ami rekordnak számít a városban.

“A Trami tájfun utóhatásai mellett a szokatlanul meleg tengerfelszíni hőmérséklet a Csendes-óceán északi részén és a Bering-tengeren szintén hozzájárul a jelenlegi tartós meleghez”

– mondta a szakértő az Euronews-nak.

A szokatlan meleg hatással van a tengeri szállítmányok útvonalára is.

Nemrégiben a Venta Maersk dán teherhajó elsőként tette meg az északi-tengeri útvonalat Alaszkából a szibériai partvidékek mentén Európába. Erről a szakaszról korábban úgy tartották, hogy átkelhetetlen, az óceánok növekvő hőmérséklete miatt azonban a jégréteg végül átengedte a teherhajókat július és október között. Az említett útvonal 10-15 nappal is lerövidítheti a tengeri szállítmányok idejét, hiszen 21.000 kilométer helyett csak 12.800 kilométert kell megtenniük Ázsiából Európába.

Farmosi Nóra

Globoport

És mi lesz nálunk?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is jelezte, hogy a jövő héttől hazánkban is szokatlan meleget hoz egy időjárási anomália.

A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.

A előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek.

A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól. Mivel az idő előrehaladtával az előrejelzés bizonytalansága általában egyre nagyobb, következésképpen egyre nehezebb az anomália irányát és mértékét prognosztizálni (azaz mind nehezebb a klímaátlagnál több információt nyerni), ezért a fehér terület kiterjedése is általában hétről-hétre nő.

Met

 

csapKapcsolódó:

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/metan-legkor-trump/

About Author

Szólj hozzá!