Az Orbán-kormányok bűnt követtek el, mert az uniós forrásokat jelentős részben presztízsberuházásokra költötték – hangsúlyozta Mellár Tamás közgazdászprofesszor, a Párbeszéd frakciójának országgyűlési képviselője.

Az Orbán kormányok bűnt követtek el

A közgazdász szerint a magyar gazdaság nagyon sérülékeny, és ha ma lenne egy újabb válság, újra rosszul reagálnánk, mert a többségi hazai tulajdonú vállalatok nagy része nem versenyképes:

“Az elmúlt évtizedekben, beleértve a rendszerváltás előtti időszakot is, a növekedés mindig az egyensúly rovására ment és viszont. Ha növekedett a gazdaság az mindig egyensúlyi hiánnyal járt. Amikor az egyensúlyhiány túlságosan nagy lett, akkor be kellett húzni a fékeket. Kisebb lett az egyensúlyhiány, de cserébe csökkent a növekedés. Ez volt a húzd meg-ereszd meg gazdaságpolitika.” /…… / ” Az Orbán kormányok bűnt követtek el, mert az uniós strukturális alapokat, a kohéziós forrásokat, vagyis a felzárkózást segítő pénzeket a technikai, technológiai fejlesztések, a versenyképesség javítása helyett, jelentős részben presztízs beruházásokra költötték. A II. világháború után a nyugat-európai országoknak nyújtott Marshall-segélynél nagyobb összeget, amit amazok fejlesztésre fordítottak, a Fidesz-rezsim egyszerűen elfecsérelte. “

A magyar gazdaság struktúrája elavult

Hangsúlyozta, meg kell nézni, hogy például a magyar export mekkora részét termelik meg a magyar többségi tulajdonú vállalatok és mekkorát a külföldi cégek itteni leányvállalatai:

“Nos, a magyar vállalatok a kivitel 20 százalékát állítják elő. Ráadásul ennek a 20 százaléknak a nagy része nem a high tech iparágat képviseli, hanem főleg mezőgazdasági, illetve feldolgozatlan nyerstermékek alkotják. Mindez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság struktúrája elavult, elmaradott és rossz.”

Orbán nem akarja kivinni az országot az Unióból

Mellár úgy gondolja, Orbán Viktor nem akarja kivinni az országot az Unióból, hiszen azt ő is érzékeli, hogy azt azért már nem lehetne lenyomni a magyar társadalom torkán, hogy újra egy a jelenleginél sokkal zártabb világ jöjjön vissza. Továbbá azért sem hiszi, hogy kiléptetné az országot a miniszterelnök, mert ma már annyira intenzív a munkamegosztás, annyi szállal kötődik a magyar gazdaság is az európaihoz, amit nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne széttépni:

“A nagy multinacionális cégek nem maradnának sokáig Magyarországon, hiszen újra bevezetnék a határellenőrzést, a vámokat, megszűnne a szabad tőke, a munkaerő mozgás és még lehetne sorolni. Alaposan megdrágítaná és megnehezítené például a magyarországi autógyárak termelését, piacra jutását. Egykettőre vennék a sátorfájukat és tovább állnának egy uniós tagországba, vagy egy olyan harmadik országba, ahol a bérek a magyar béreknél is alacsonyabbak, a mienknél is lazábbak a környezetvédelmi előírások, és ott még nagyobb adókedvezményeket kapnának, mint amit nálunk az Orbán kormány adott, illetve kínál.”

A folytatásban a mesterségesen felhizlalt oligarcha-körről

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét