Mélytengeri vulkánkitörés: 100 év óta a legnagyobb

A Csendes-óceánban, 1600 méter mélyen tört ki a Harve nevű vulkán, még 2012-ben. A tudósoknak azonban hat évükbe telt, mire azonosítani tudták az Új-Zéland partjaitól körülbelül 1000 kilométerre található vulkán kitörésének az erősségét.


A Harve vízalatti vulkánt 2002-ben fedezték fel a kutatók, tíz év múlva pedig működésbe is lépett, és az utóbbi 100 év legerősebb kitörését produkálta. A Csendes-óceán mélyén, 1600 méteren azonban nem voltak szemtanúi az eseménynek, így a kitörésről az új-zélandi és kelet-ausztráliai partokra kisodródott habkövekből, illetve egy légitársaság utasának jelentéséből értesültek a tudósok, aki észrevette a vízfelszínen lebegő kőzeteket.

A vulkán tanulmányozására nemzetközi kutatócsoport indult 2015-ben. Nekik végül hat évvel a kitörés után sikerült megállapítaniuk annak erősségét, mélytengeri robotok segítségével.


A Tasmaniai Egyetem vulkanológusai szerint ez volt az évszázad legnagyobb mélytengeri vulkánkitörése és sokban hozzájárult ahhoz, hogy jobban megértsék a víz alatti vulkánok természetre gyakorolt hatásait. A Föld vulkánjainak ugyanis több, mint 80 százaléka található a tengerfenéken. Kitörésükkor hőt és vegyi anyagokat juttatnak az óceánba – ezzel befolyásolva bolygónk biokémiai körforgását.

A Harve egy masszív törésvonal mentén fekszik, és 14 különböző nyílásból tört ki belőle a forró láva – állapították meg a többi között a kutatók, akik az óceánba került kőzeteket igazi „tudományos aranybányának” nevezték a Daily Mail beszámolója szerint.

Farmosi Nóra

Globoport

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
A magyar adófizetők pénzéből lesz buszgyára Iránnak
A magyar adófizetők pénzéből lesz buszgyára Iránnak

Az állami Eximbank több mint 50 milliárd forintos hiteléből épül a kiválasztott iráni partner buszgyára. Széles Gábor múlt héten jelentette be saját...

MSZP - Tóth Bertalan
Az MSZP-Párbeszéd nem tapsolt, nem gratulált, ott sem volt

Az MSZP-Párbeszéd a választások bizonyítottan rendszerszintű manipulálása miatt nem vett részt Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti megválasztásán – közölte az MSZP...

A rák gyógyítható, de a kemoterápia nem mindig

Hosszútávon nemcsak a daganatsejtekre lehet káros és veszélyes a kemoterápia. Ez a kijelentés ezúttal nem egy „brit tudósok” kezdetű hírben...

Bezár