Menczer: megmutattuk a világnak, hogy nem vagyunk vesztesek - Városi Kurír

Sorting by

×

Menczer: megmutattuk a világnak, hogy nem vagyunk vesztesek

A trianoni békeszerződéssel megalázták, a vesztesek oldalára sorolták a magyarságot, de az azóta eltelt száz évben “megmutattuk a világnak, hogy nem vagyunk vesztesek” – mondta Menczer Tamás szombaton a Pest megyei Piliscsabán.

Hirdetés

“Minden okunk megvan rá, hogy emelt fejjel, büszkén járjunk”

A nemzeti összetartozás napján tartott megemlékezésen a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: tisztességtelenül, erkölcstelenül, méltatlanul bántak velünk, mindenfajta erkölcsi gát nélkül húzták át az ország határait, választottak el magyart a magyartól és vették el erőforrásainkat.

Erre mindig emlékezni fogunk, ez mindig fájni fog, mégsem hatalmasodhat el rajtunk vereségtudat, hiszen olyan száz évet, amely a magyarság mögött van, talán a világ egyetlen nemzete sem élt volna túl – hangsúlyozta.

“Mi megmutattuk, hogy akárhányszor rúgják ki a lábunkat, mi mindig talpra állunk, és mindig erősebbek leszünk, mint annak előtte voltunk” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ezért “minden okunk megvan rá, hogy emelt fejjel, büszkén járjunk”.

Menczer Tamás hangsúlyozta azt is: megbonthatatlan és örök a lelki közösség az elcsatolt területeken élőkkel

A kormány erőforrásként tekint a külhoni magyarokra, olyan közösségként, amely nem elválaszt, hanem összeköt két országot.

Az államtitkár az ukrajnai háborúról szólva kiemelte: a kormány az ország és a külhoni magyarok érdekeit figyelembe véve hozta meg döntéseit. Az ország és a Kárpátalján élők érdeke is az, hogy ebből a háborúból kimaradjunk, ezért döntött úgy a kormány, hogy nem szállít fegyvereket, nem küld katonákat és nem engedi, hogy a magyar-ukrán határon keresztül bárki fegyvereket szállítson Ukrajnába, mert ez veszélyeztetné Magyarország és a Kárpátalján élők biztonságát.

Ha Magyarország belesodródik a háborúba vagy elfogad a magyar gazdaságra súlyosan káros szankciókat, azzal veszélyezteti történetének legnagyobb humanitárius akcióját is

Hiszen már több mint 750 ezer, a háború elől menekülő ember érkezett Magyarországra, majdnem 2000 tonna segélyszállítmányt vittek át a magyar-ukrán határon Kárpátaljára és Ukrajna más területeire is.

Menczer Tamás kitért arra is: a történelem “megtanította nekünk, hogyha mi nem állunk ki a magyar érdekekért, akkor ezt helyettünk senki sem fogja megtenni”.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy bármilyen nyomás nehezedik rá, bárhogyan fenyegetik, zsarolják, mindig képviseli a magyar érdeket, és nem engedi, hogy a magyar emberek fizessék meg ennek a háborúnak az árát.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló törvény kimondta: “a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Forrás: MTI

Novák Katalin: magyarnak lenni döntés is

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.