Menczer Tamás tegezve szitkozódni igen, érdemben válaszolni nem tudott lélegeztetőgép-vásárlás ügyben – hiába no, Ő csak a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár

Menczer Tamás jelenleg tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért (?) felelős államtitkár, aki megjárta a Duna- és az MTVA tévéket szerkesztő-műsorvezető minőségben, igazán tudhatná, hogy egy magára valamit adó műsorkészítő (a kormányzati titulusáról nem is szólva) megadja a tiszteletet annak, akivel(ről) megnyilatkozik.

Orbániában Menzerből is lehet tótumfaktum….

Érthető módon a nem Orbán tenyeréből falatozó sajtóorgánumoknál felvetődött a kérdés, miért kellett és milyen szavatossági feltételek mellett 300 milliárd (300.000.000.000, vagy, ha úgy jobban tetszik: 300.000 millió) forintért 16 ezer lélegeztetőgépet vennie a kormánynak.

(A HVG pénteki cikkében írta meg, hogy a több mint 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgép – amelyeknek átlagára így 18,7 millió forint volt – valójában kétszer akkora mennyiség a felszerelésből, mint amennyit Orbán Viktor szükségesként megjelölt. A lapnak több szakértő is megszólalt, köztük olyanok is, akik részt vettek a beszerzésekben.)

Ezt nehezményezte Menczer közösségi oldalán az eddig megszokott fidesz-kommunikációhoz mérve is útszéli stílusban:

“Szóval, látom, hogy ezek a drága fiúk csak nem tudnak kibújni a bőrükből, támadják a vírus elleni védekezést, most épp a lélegeztetőgépek beszerzését. Sőt, a hazugsággyáros, kamuvideós MSZP elöljárója, Harangozó Tamás vizsgálatot akar. Hiába, a baloldali történelmi örökség Harangozótól Karácsonyig megvan mindenkinél. Teljesítmény nulla, de vizsgálódni, azt szeretnének.”

Azt nem írja a Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár,

hogy mire is kellene emlékeznünk az Ő eddigi teljesítményéből és azt sem jelezte, hogy mit ért pontosan “baloldali történelmi örökség”-en, miből vonta le sarkos következtetését és miért jelent problémát egy közpénzből elköltött zsák pénzért vásárolt cucc megvétele körülményeinek tisztázása.

Tehát a lélegeztetőkről:

folytatta a (nem győzöm hangsúlyozni) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár szigorúan tegezve a kérdezőket.

“1. állításuk: túlárazva vettük őket.

Hazudtok. Nem tudom, világos-e, de épp egy világjárvány tombolt, mindenki ezeket a gépeket kereste, ilyenkor az ár bizony felszökik. Pont ott és annyiért vettük, ahol és amennyiért mindenki más.”

 

“2. állításuk: sok a 10 ezer.

Hazudtok. Ugyanis 3 hónappal ezelőtt senki sem tudta megmondani, hogy például ma 20 vagy 8000-10000 lélegeztetett lesz Magyarországon. Senki sem tudta.

3. állításuk: de nem kellett volna több mint 16 ezret rendelni.

Hazudtok. Mi láttuk, milyen a kínai piac, ti pedig nem.”

 

“4. állításuk: de a nyugati országok ezt nem csinálták.

Hogy mit csinált számos nyugati ország, azt inkább hagyjuk. Látható, hogy ötletért nem hozzájuk kell mennünk.

5. állításuk: nem kell ennyi, ha van hazai gyártás is.

Hazudtok. A hazai gyártást menet közben tudtuk elindítani, és a jövőre nézve jelent stratégiai erősítést.”

 

“6. állításuk: nem fogjuk tudni eladni a felesleget.

Az majd kiderül. Lehet, hogy ősszel nagyobb lesz a kereslet, mint tavasszal volt. Ezt sem tudja senki. De inkább álljon valamennyi a raktárban, mint hogy legyen egy ember, akinek nem jut.”

A kormány egyébként a lélegeztetőgépgyártásra átálló váci gyártól is rendelt még ezer darabot,

és arra a kérdésre, hogy ezek maradnak-e Magyarországon, Menczer azt mondta:

„természetesen, hiszen ez a világ egyik legjobb gépe, tehát nem ezt szeretnénk értékesíteni”.

Vagyis ezzel lényegében elismerte, hogy amik Kínából érkeztek, nem épp a világ legjobbjai – tette hozzá Merczel bejegyzéséhez a 168ora.hu.

cikk vége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük