Washington szigorítja a menedékjog megadását – a családon belüli erőszak például nem számít

A menedékjog nem a viszontagságokkal szembeni menedék joga – jelentette ki Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter, miután személyesen járt közben egy El Salvador-i nő menedékjogának megtagadása érdekében. 

Az El Salvadorból még 2014-ben illegálisan az Egyesült Államokba érkezett nő azzal indokolta menedékkérelmét, hogy volt férje elől kellett elmenekülnie, aki többször is megverte és megerőszakolta őt. Egy alsóbb fokú bevándorlási bíróság elutasította a menedékkérelmet, ezt azonban a bevándorlási fellebbezési ügyekkel foglakozó testület 2016-ban felülbírálta. Az igazságügyi miniszter ezt a döntést másította meg, és immár véglegesen elutasította a menedékjog megadását.

Indoklásában a tárcavezető hangsúlyozta: “a menedékjog nem a nehézségek elől menekülés joga” és leszögezte, hogy a menedékkérők visszaélnek az amerikai bevándorlási és menedékjogi rendszerrel. Írásbeli indoklásában Sessions így fogalmazott: “általában véve, idegen állampolgárok hivatkozása családon belüli erőszakra vagy gengszterbandák és nem kormányzati szereplők erőszakos cselekedeteire nem jogosít fel menedékre”. Hozzátette még: “az a puszta tény, hogy egy országnak nehézségei lehetnek egyes bűncselekmények hatékony üldözésében – ilyen például a családon belüli erőszak vagy a gengszterbandák garázdálkodásai -, vagy hogy a népesség bizonyos csoportjai gyakrabban esnek bűncselekmények áldozatául, önmagukban nem jelenthetnek jogalapot menedékjog követelésére”.

A bejelentést Jeff Sessions a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírák országos évi konferenciáján tette meg.

Évente mintegy tízezer családon belüli erőszakra hivatkozó menedékjogi kérelmet bírálnak el

Elemzők megjegyzik: egyelőre nem tudható, hogy a miniszteri döntés hány, folyamatban lévő ügyet érinthet, de egyes, bevándorlással foglalkozó aktivisták szervezetei szerint évente mintegy tízezer olyan menedékjogi kérelmet bírálnak el, amelynek beadója családon belüli erőszakra hivatkozik.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Trump nem legalizálja a fiatal bevándorlók helyzetét 

Trump: vezényeljék a Nemzeti Gárdát az amerikai-mexikói határhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük