Menekülnek a tanárok

Alapítványi iskolába mennek, akik megtehetik, mert az államiban a gyerekek helyett az adminisztráció körül forog minden. De még így sem sikerül mindig pontosan bért utalni.

A valóság teljes más, mint amit a kormány mond

Ami most az állami iskolákban történik, nemcsak a tanári munkáról való elképzeléseimmel, de az elveimmel is ellenkezik – nyilatkozta a Népszavának egy budapesti általános iskola pedagógusa, aki egyre biztosabb abban, hogy követni fogja kollégái példáját, és egy alapítványi iskolában keres állást. – Nem szeretnék KLIK-es iskolában tovább tanítani. A valóság teljesen más, mint amit a kormánypropagandában hallhatunk – mondta.

A Klebelsberg Központ (KK, korábbi és ismertebb nevén: KLIK) által fenntartott belvárosi intézményben – amit a lap a nyilatkozó pedagógusok kérésére nem nevezett meg – a nyár folyamán hat tanár mondott fel, mindannyian alapítványi, alternatív iskolákban kerestek másik állást. – Megértem őket. Itt minden csak a pénz meg az adminisztráció körül forog, a gyerekekről szó sem esik. Mindent le kell papírozni, és spórolni kell, ahol csak lehet. A „tanóra védelmében” nem látják szívesen, ha év közben kirándulni visszük a gyerekeket, mert akkor a helyettesítésekkel bajlódni kell. Túlórapénzt, helyettesítési pénzt nem fizetnek.

Az év végi erdei iskolát is megszüntették – pénzügyi okokból

Legutóbb pedig az borzolta a tantestület idegeit, hogy szeptemberi bérüknek csupán egy részét kapták meg. Egy másik pedagógus arról számolt be, hogy a 40 tagú tantestületből 36-an 30-40 ezer forinttal kaptak kevesebbet október elején. A különböző bérpótlékokat (például osztályfőnöki, munkaközösség vezetői pótlék) nem utalták. Amikor érdeklődtek a tankerületnél, azt a választ kapták, hogy a bérekkel foglalkozó kollégának sok dolga van, legyenek türelemmel.

– Türelmes vagyok, de ez a 40 ezer forint nekem a havi rezsiköltségemet jelenti – mondta a pedagógus.  A fenntartó KK az iskolát hibáztatja: szerintük a pótlékok hiányos megállapítására és utalására az intézmény téves adatszolgáltatása miatt került sor. Azóta korrigáltak, a tankerület pedig soron kívüli kifizetésről rendelkezett. A megtiltott év közbeni kirándulásokkal és a megszüntetett erdei iskolával kapcsolatban annyit közöltek: „a tanórán kívüli programok kiemelkedő pedagógiai jelentőséggel bíró események, melyeket a fenntartó a lehetőségeihez mérten támogat. A Tankerületi Központ a tanév kezdete előtt – a tervezés időszakában – tájékoztatta az intézményeket a tanulmányi kirándulások és erdei iskola szervezési és megvalósítási feltételeiről.”

(Forrás: Népszava)

Oktatás: elégedetlenség, túlterhelt tanárok és diákok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük