Menekült sztárok 2. – Ők kaptak esélyt – nem nálunk próbálkoztak

Június 20-án világszerte ünneplik a nemzetközi menekültnapot. Nálunk a menedékkérőket be sem engedik az országba, vagy ha mégis, bezárják őket.

Ők kaptak esélyt, Magyarország nem ad?

A Magyar Helsinki Bizottság napról-napra olyan nemzetközi sztárokat mutat be, akik életüknek egy szakaszában kénytelen volt védelemért folyamodni. Szerencséjükre nem Orbán Magyarországával találták szemben magukat. A menedékjog esélyt kínál az üldözötteknek az élethez és az emberi méltósághoz.

Menekült sztárok: Freddie Mercury

Farrokh Bulsara néven született a világnak akkoriban az egyik legizgalmasabb helyén, Zanzibárban. Szülei az angol protektorátusnak számító Ománi Szultánság indiai alattvalói voltak. De se nem hinduk, se nem muzulmánok, hanem párszi zoroasztriánusok, akiknek gyökerei Perzsiába nyúlnak vissza. Apja gyarmati tisztviselő volt, a gyerek Mercury/Bulsara pedig Indiában és Angliában tanulhatott. De az 1964-es „zanzibári forradalom” (valójában az arabok és indiaiak elleni népirtás) elűzik családját a szigetről, amit Tanganyika kebelez be, és létrejön a szovjetbarát Tanzánia. Hősünk családjával Angliába menekül, és Mercurynak hamar elindul szédületes karrierje. Némi útkeresés után, 1970-ben megalakul a Queen zenekar Mercuryval az élen. Sikereinek és életének AIDS-betegsége vet véget 1991-ben. Vele a valaha volt egyik legeredetibb rocksztárt gyászolta a világ.

Sztárok a menekültekért: Giorgio Armani

Az olasz divatcézár az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagyköveteként mindig is azonosult menedékügy céljaival. Sikeres üzletemberként azonban nem csak az üldözöttek segítését tartotta fontosnak, hanem a lehetőségek megteremtését, amely folyamatban a menekülőnek is meghatározó szerep jut.

„Mindenkinek szerepet kell vállalni azért, hogy a világ jobb hely legyen. Különösen fontosnak tartom, hogy a fiatal menekültek lehetőséget kapjanak életük újraépítéséhez. Mert hát végül is ők jelentik a jövőnket.”

“Pillangó” – Bemutatták a menekült szíriai úszónő könyvét

A bunkó jobbikos, aki félti a kultúráját a menekültektől…. provokáció a kormányellenes tüntetés után

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük