Menekült sztárok 1.- ők kaptak esélyt – nem nálunk próbálkoztak!

Június 20-án világszerte ünneplik a nemzetközi menekültnapot. Nálunk a menedékkérőket be sem engedik az országba, vagy ha mégis, bezárják őket. A menekült nem bűnöző!

Ők kaptak esélyt, Magyarország nem ad?

A Magyar Helsinki Bizottság napról-napra olyan nemzetközi sztárokat mutat be, akik életüknek egy szakaszában kénytelen volt védelemért folyamodni. Szerencséjükre nem Orbán Magyarországával találták szemben magukat. A menedékjog esélyt kínál az üldözötteknek az élethez és az emberi méltósághoz.

Menekült sztárok: Albert Einstein

A Nobel-díjas fizikus közéleti tevékenységét és zsidó származását önmagukban is provokációnak tekintették a nácik. Feketelistájukon előkelő helyen szerepelt. Így az elővigyázatos Einstein egy hónappal Hitlerék választási győzelme előtt Amerikába  menekült. Ott a tudományos és oktatói munkája mellett nem feledkezett meg az európai sorstársairól. Nem csak teljes súlyával kiállt a náci rezsimmel szemben, de aktív zsidómentő és -segélyező szerepet vállat – sokszor új hazája hatóságainak gyanakvása mellett. A háború idején pedig minden követ megmozgatott azért, hogy a németeket sikerüljön megelőzni az atombomba előállításáért folyó versenyben .

Sztárok a menekültekért: Kristin Davis

A tévésorozatokból (Szex és New York, Melrose Place) világszerte ismertté vált amerikai színésznő tavaly óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete . Azóta járt Kelet-Afrikában, Ausztráliában és Bangladesben a rohingyák menekülttáborában, ahol a menekülők fele gyerek volt.

„Ezek a gyerekek és családjaik számunkra elképzelhetetlen nehézségeken mennek át, lenyűgöző az erő, kitartás, alkalmazkodóképesség és bátorság, amivel úrrá tudnak lenni kétségbeejtő helyzetükön”

– mondta a látogatása során Kristin Davis.

Clooney házaspár háromezer menekült gyereknek biztosítja a tanulás lehetőségét

Alig van menekült, visszarendelték a rendőrök zömét a határtól – mi lesz a következő Fidesz-mondás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük