Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt kormánypárti képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt, írja a Hírösvény, Kecskemét új közéleti hetilapja.

Ez az ítélet egy évvel több, mint amit Mengyi első fokon kapott, illetve az ítélőtábla súlyosbított társai elsőfokú ítéletén is.

- Hirdetés -

Mengyi nem várta meg az ítélet indoklását,

hanem a tudósítás szerint sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

2016 augusztusában, a 168 Órából, egy Rajnai Attila által megírt riportsorozatból szembesült a közvélemény egy országos pályázati csaláskísérletről, amelynek agytrösztje a Borsod megyei országgyűlési képviselő, Mengyi Roland volt. 2016. október 10-én Polt Péter kérte a képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését, majd rövid idő múlva vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletének bűntettével gyanúsították meg.

Az ügyben felvetődött megalapozott gyanú lényege

szerint Mengyi Roland barátja – 2015 tavaszán Mengyi révén tudomást szerzett arról, hogy a közeljövőben a szociális szövetkezetek számára egy mintegy 800 millió forint összegű, Európai Uniós forrásból származó támogatás elnyerésére szóló pályázatot fognak kiírni. Mengyi Roland a pályázat kiírásáért, valamint azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, 5 millió forint úgynevezett

„alkotmányos költséget”

kért a vele kapcsolatban lévő döntéshozók részére, illetve további 5 millió forintot akkor, ha a pályázatuk nyer.

Az elsőfokú bíróság

a 2019. február 21-én meghozott ítéletével Mengyi Rolandot 3 év, K. P. R. vádlottat 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre, pénzbüntetésre és közügyektől eltiltásra, E. Zs., B. T., F. M. vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre,  B. Sz. és T. T. vádlottakat pénzbüntetésre ítélte. Indokolásában a bíróság elmondta, hogy a beismerő és egyben terhelő vallomások, valamint az egyéb bizonyítékok, köztük a lehallgatási anyagok alapján állapította meg a vádlottak bűnösségét. Enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a cselekmény részben kísérleti szakban maradt, valamint három vádlott esetében az eljárás során tett beismerő vallomásaikat.

A Főváros Ítélőtábla szeptember 25-én a legtöbb vádlott ítéletén súlyosbított

 A súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezés a pályázatírásban közreműködő V. r. és a VII. r. vádlottak esetében osztotta és őket végrehajtásában felfüggesztett 10, illetve 6 hónapi szabadságvesztésre is ítélte.

Mengyi Roland esetében a súlyosítást célzó ügyészi fellebbezést ugyancsak alaposnak tartotta és a vele szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát 4 évre súlyosította.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint

a törvényszék a perrendi szabályok megtartásával járt el, ügyfelderítési kötelezettségének eleget tett. A megállapított tényállás az ítélőtábla részben megalapozatlannak tartotta. A megalapozatlanságot az ügyiratok tartalma és ténybeli következtetés alapján kiküszöbölte úgy ítélve meg, hogy a vádlottak szándéka az összesen közel 500 millió forint összegű támogatás teljes összegének jogosulatlan megszerzésére irányult.

Az ítélet jogerős

Forrás: Hírösvény

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét