Mennyi az annyi, ha kínai? – Nincs ok változtatni? – És ha vacak a vakcina?

Már alig várjuk a nyitást. A gyerekek szeretnének iskolába járni, találkozni a barátokkal és az első szerelmekkel, a felnőttek a rokonok látására vágynak, a vállalkozók pedig remélik, hogy lassan kikerülnek a csődhelyzetből.

A miniszterelnök április 14-én ezt mondta:

„Az újranyitás következő lépéseként ami-kor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait. Ez jövő szerdára vagy csütörtökre megtörténhet.“

Vajon a 3,5 millió beoltott között hányan kaptak-kapnak kínai vakcinát?

Merthogy a Telex híre szerint egy nappal korábban Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus a koronavírus ellen Magyarországon is használt Sinopharm-vakcina hatásosságának átfogó vizsgálatát sürgette, hogy pontos képet kapjunk arról, mennyire hatásos az oltás, és mennyi idő után milyen védettséget ad.

Sarkadi hiteles képet szeretne a Sinopharm oltás hatásosságáról, minthogy azt eddig sem a magyar, sem az európai hatóságok nem vizsgáltak, a hazai forgalmazási engedélyt is csak rendelet alapján adták ki.

A gyártó közlése szerint a Sinopharm oltóanyaga az eredeti vírusváltozat ellen 70-78%-os, a brit variáns ellen 60%-os védettséget nyújt, – minden egyéb tulajdonsága ellenőrizetlen.

Ezt megelőzően a múlt hét végén járta be a a világsajtót a hír:

a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu egy konferencián arról beszélt, hogy az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák, vagyis a Sinovacé, illetve a Sinopharmé, (amely utóbbit Magyarországon is használnak)

„nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget! Ezek a vakcinák nem eléggé hatékonyak a fertőzés és a betegség ellen.“

Egy nappal később ízibe‘ jött a cáfolat: a kínai professzor hangsúlyozta, hogy közlését félreértették, a vakcinával nincs baj! De a szellem már kiszabadult a palack-ból – annál is inkább, mert a kínai vakcinával oltó országokból, Szerbiából, az Egyesült Arab Emírségekből, nemkülönben Kínából is szárnyra keltek aggasztó hírek, miszerint a kínai oltás nem elég hatékony.

Ami a magyarországi helyzetet illeti,

Müller Cecília országos tisztifőorvos április 12-én azt mondta,

„nincs ok változtatni a Sinopharm-vakcina alkalmazásán, de ha hivatalos adat jön a gyártótól vagy valamilyen hatóságtól, akkor megteszik a szükséges lépéseket, ahogy azt egyébként bármilyen más vakcina esetében is tennék.“

Sarkadi Balázs viszont azért szorgalmazza a beoltottak utólagos vizsgálatát, mert

„A hazai adatok egyelőre anekdotikusak, hiszen nem történt lényegi, szélesebb körű vizsgálat. A klinikákon történt vizsgálatok szerint azonban több Sinopharm-vakcinával oltott páciensnél három hét után sem volt mérhető ellenanyag (kvantitatív vizsgálatok), ráadásul ebből négy esetben a páciens több hét után megfertőződött a CoV-2 vírussal, és klinikai kezelésre szorul”

– idézte a Telex.

Az nem hiányzik senkinek, hogy magamfajta pennarágó állást foglaljon a kínai oltóanyag minőségéről,

de az talán leírható, hogy az illetékes hatóságoknak és intézeteknek a tisztifőorvos-asszony vélekedésével ellentétben inkább Sarkadi Balázs ajánlását kellene követni,

mert ha a 3,5 millió beoltott között a kínai vakcinával oltottak valójában nem szereztek kellő védettséget, az – még az óvatos gazdasági nyitással együtt is – magában rejtheti a járvány élénkülését, a fertőzöttek, a betegek és az elhunytak számának emelkedését, így az egészségügy újabb, különösen nagy megterhelését.

Esetleg megkövetelné szigorú járványellenes intézkedések visszatértét, elmélyítené a gazdasági válságot. Mindez együtt járna a vakcinák iránti óriási bizalomvesztéssel, ami nagy baj lenne, sőt együtt járna a kormány teljes hitelvesztésével, ami járvány és válság idején csak tovább ártana az országnak, akármilyen pocsékul kormányoz már most is Orbán Viktor.

Mindennek ellenére vagy inkább talán éppen ezért

nemigen várható, hogy Sarkadi Balázs javaslatait követik a döntéshozók, akik most csak hangtalanul imádkoznak, hogy a kínai vakcina is végül eléggé hatásosnak bizonyuljon (mellesleg jómagam is ebben reménykedem!) mert ha nem, itt minden borul, s a lehetséges következményekbe belegondolni sem merek.

Hanem a helyzet megoldására tett első lépésként, amolyan hitelesítő ígéretként azonnali hatállyal kirúgnám Szijjártó Péter külügyminisztert,

aki a kínai vakcina beszerzésében, árának és a szállítás díjszabásának elfogadásában, a közvetítő cég kiválasztásában oly kivételes érdemeket szerzett, mellesleg pedig egyéb ügyek sokaságában tett bizonyságot hivatalára való teljes alkalmatlanságáról.

4 thoughts on “Mennyi az annyi, ha kínai? – Nincs ok változtatni? – És ha vacak a vakcina?

  • Nemcsak szíjjártót kéne kirúgni, hanem a gazdáját is, az egész maffia – kormánnyal egyetemben. Ezt a kormányt baromira nem érdeklik az emberek, ha nem kellene a lakosság ahhoz, hogy az unió nélkülünk is öntené a pénzt zsákszámra, már eltettek volna bennünket láb alól. Ezeknek a lenyúlható pénz mennyisége az első, második a fradi, harmadik az összes többi sport, és aztán jön minden más. Megvették ezt a gyanús kínai löttyöt, háromszoros áron, most majd kiderül, hogy tényleg sz@rt se ér 55 milliárdért. De ha ebbe belebukik orbán, és a szedett-vedett bólogatójancsi kormánya, akkor ez nem is olyan túl nagy ár érte. Itt az emberek élete a tét, orbánnak tetszik vagy sem,kénytelen lesz egy valag pénzt kiadni azért, hogy aki kínaival oltatta magát, azt teszteljék

  • Szijjártót és bandáját Cilikével együtt, nem érdekli a nép egészsége, csak a hatalom, pénz és hazugságok, ezt a bandát úgy ahogy van ki kell rúgni ,leváltani, elég ezekből a kurucsló csalókból

  • Én nagyon remélem, hogy a kínai vakcina hatékony és jó, főleg mivel több családtagom is elfogadta. Ettől függetlenül szerintem is tesztelni kellene a beoltottakat, de a többi vakcinával beoltottakat is, mivel keveset tudunk a hatékonyságukról az egyes korcsoportokban. És főleg a 70 fölötti férfiakat, akik Sinót kaptak, jó eredmény esetén biztos nőne az oltakozási kedv.
    Utálom, hogy Orbánék kirabolják, lepusztítják a hazámat, de a magukat biztonságban hívők megbetegedése, pláne, halála túl nagy ár, nem akarom, hogy Orbánék ebbe bukjanak bele. Ha az ellenzék megint csődöt mond, megérdemeljük a sorsunkat.

  • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük