Mennyit ér egy élet? – Több milliárdot fizethetnek a Viking üzemeltetői

A Panorama Deck Kft. várhatóan hatvan-hetvenmillió forintnyi kártérítést fizet a katasztrófában meghalt munkavállalói, a kapitány és a matróz családjainak.

A Hableány-katasztrófa

Május végén a 60 fő befogadására alkalmas Hableány sétahajó északnak haladt szerda este 21.05-kor, amikor a Margit hídnál utolérte és elsodorta a mögötte érkező nagy utasszállító hajó. A Vesselfinder útvonalkövető funkciója alapján a Viking Sygin és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál. 7 másodperce volt a hajónak AZ ÜTKÖZÉSKOR A HAJÓ AZONNAL AZ OLDALÁRA FORDULT ÉS HÉT MÁSODPERC ALATT ELSÜLLYEDT.

Mindez forintosítva

A svájci bíróságon tervezett kártérítési per áldozatonként háromszázezer euróba (százmillió forint) kerülhet a Viking Sigyn szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises Svájcban bejegyzett, norvég tulajdonú hajózási cégóriásnak

– mondta a Magyar Nemzetnek Sógor Zsolt ügyvéd, a Hableányt üzemeltető Panorama Deck Kft. képviselője a nyomozásban.

…peren kívüli megegyezés

A nyomozásban a kapitány családjának sértetti képviselőjeként részt vevő ügyvéd, Gulyás Krisztián a minap közölte: peren kívüli megegyezést javasoltak a Panorama vezetésének 35 millió forint nem vagyoni kártérítésről. Sógor Zsolt a matróz családja esetében is hasonló kártérítést valószínűsít, amit szintén áthárítanak a Sigyn üzemeltetőjére. A Panorama Deck Kft. kárigénye azonban ennél nagyságrendekkel nagyobb, mintegy másfél-kétmilliárd forint a Viking River Cruisesszel szemben.

“Az elsüllyesztett Hableány értéke százmillió forint. Ugyanakkor a cég a 22 éve épített brandjét veszítette el a baleset miatt. A forgalmuk minimum negyven százalékkal visszaesett a tragédia óta, a 13 hajójukból öt-hat hajót is ki kellett állítani a forgalomból, mert az utazási irodák június óta egyszerűen nem szerződnek száz fő alatti hajóra. Tavaly még szép nyereségük volt, az idén ennek az összegnek minimum a dupláját könyvelhetik el veszteségként, de ennél magasabb is lehet a káruk”

A Viking River Cruises biztosítóinak

képviselőivel még ebben a hónapban egyeztetést kezdenek a peren kívüli megegyezés lehetőségéről.

A tragédia miatt Jurij Csaplinszkijt, a Sigyn letartóztatott kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli cserbenhagyással gyanúsítják. Az igazságügyi hírközlési szakértő időközben helyreállította okostelefonjának, illetve laptopjának memóriájából a katasztrófa után törölt adatokat. Egyebek mellett azt írta a fiának a Hableányról, hogy “nem láttam” – ez Sógor Zsolt szerint beismerő vallomással ér fel – írja a Magyar Nemzet szombati száma.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük