Az Országos Meteorológiai Szolgálat élére az eddigi helyettes került, aki nem írta alá a tiltakozást!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat -OMSZ- gazdasági elnökhelyettesét, Hanyecz Lászlót bízta meg az elnöki jogkör gyakorlásával a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) – tudta meg az ATV Heti Napló című műsora.

Akkor számszakilag minden OK!

A megbízásról hivatalos levélben értesítették az OMSZ-t a minisztérium Hivatali Kapuján keresztül. Ez a közigazgatásban egy bevett elektronikus ügyintézési protokoll.

Az OMSZ munkatársait azonban nem hívták össze, és e-mailben sem tájékoztatták őket a változásról. Hanyecz László az elnöki pozíció betöltéséig látja majd el a feladatát.

Csak Hanyacz nem írt alá…..

A Heti Napló információi szerint Hanyecz László idén április 1-től dolgozik az OMSZ-nál gazdasági vezetőként.

Az OMSZ elnökségének tagjai közül ő volt az egyetlen, aki nem írta alá azt a levelet, amit a meteorológiai szolgálat 16 vezetője az elnök és a szakmai elnökhelyettes menesztése miatti tiltakozásul fogalmazott meg.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérésére jelentés készül az Országos Meteorológiai Szolgálatot ért kritikáról – derül ki a testület szerda délutáni közleményéből.

Az OMSZ 16 vezető beosztású dolgozója a két vezető felmentése után politikai nyomásgyakorlással vádolta az operatív törzset.

Mint írták,

„az operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagymértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.”

Palkovics: nincs mit vizsgálni…..

Az ügy kapcsán Palkovics László miniszter interjút adott szerdán a Mandinernek. Ebben elmondta, hogy

az operatív törzs tevékenységén nincs mit vizsgálni, a felmentéseket pedig nem vonja vissza.

Azt mondta,

„Az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás. (…) Nem voltam ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem járok tűzijátékra sem, de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója. Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell.”

Dévényi István közösségi oldalán válaszolt felindulva a fentire:

“….Segítek, te opportunista gec: azért nem sikerült, mert 12 órakor képtelenség megjósolni egy adott pontra a 21 órakor érvényes időjárást, pláne nyáron, pláne egy extra hőséghullámot lezáró hidegfrontban, amikor egyik percről a másikra bárhol, érted, bárhol és bármikor kipattanhat egy kurva nagy jégeső is akár. Aztarohadtba már, hogy ezekkel a pöcsköszörűkkel, meg a Bicskéig meghosszabbított hülyeségeikkel kell 0-24-ben törpölődnünk.”

Arra a kérdésre, hogy pontosan mi volt a baj a felmentett vezetőkkel,

Palkovics úgy válaszolt, hogy az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években.

„Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás az energiafüggetlenség megteremtése, emellett vállaltuk, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk, amiből logikusan egy dolog következik: át kell állni a megújuló energiaforrásokra. Nap, szél, geotermikus energia – ezekkel rendelkezünk, és például a napenergia esetében ismernünk kell, hogy mikor tudjuk az energiaforrást igénybe venni”.

Ehhez jellemzően az OMSZ-től kapják az adatokat a napelemparkok, ezért szerinte az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás. Emellett szerinte a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.