Merkel két dolgot követel a Fidesztől, ha nem teljesít, repül a Néppártból

A német konzervatívok a jelek szerint megunták a budapesti provokációkat. A Fidesz két feltételt kapott, és bár egyik sem lehetetlen kérés, a kommunikációjuk nem lenne egyszerű Magyarországon.

Itt vannak a CDU feltételei, amelyek teljesülése esetén kitartanak a Fidesz néppárti tagsága mellett. Hogy a magyar kormánypárt a konzervatív európai erők családjában maradhat-e, az a németeken múlik. Főleg a Benelux államok jobboldali pártjai, valamint a lengyel Polgári Platform képviselői érvelnek a Fidesz kizárása mellett.

Angela Merkel pártjában Andreas Nick a magyarországi megbízott. A Tagesspiegel vasárnapi információi szerint két feltételt javasol Nick a CDU vezetésének. A magyar kormány

  • tegyen meg mindent, hogy a CEU Budapesten maradhasson, így írják alá a már letárgyalt államközi szerződést New Yorkkal,
  • és várják be a Stop Soros-törvénnyel a Velencei Bizottság állásfoglalását, és hajoljanak meg annak változtatási kérései előtt.

Nick a folyamatokra egyébként jól rálát, mivel ő vezeti az Európa Tanács Közgyűlésében a német delegációt. A szaktudás az első követelésen is látszik: a németek tudják, hol akadt el a CEU ügye, pontosan ismerik, mit kell a magyar kormánynak teljesítenie. A Stop Soros kérdésében is stratégiai politikát követnek: a maximális követelés helyett (= ejtsék a törvényt) a Velencei Bizottságnak való megfelelést kérik. Ez arra lehet jel, hogy a CDU türelme bár a végéhez ért, nem a szakításnak akarnak ürügyet kreálni, hanem vállalható kompromisszumokat akarnak a magyar jogállamiság védelmében.

(Forrás: hvg.hu)

DK: A miniszterelnök tényleg legény a gáton?

Eljött az igazság egyik első pillanata. Meglátjuk, hogy a miniszterelnök képes-e meggyőződéséért a végsőkig kiállni, kockáztatva európai elfogadottságát, vagy elmenekül. A kitartás öngyilkosság, a menekülés önfeladás. Itt nincs győztes játszma Orbán számára – olvasható Gréczy Zsolt, a DK frakció-szóvivője közleményében.

“Nem Merkelnek szurkolunk, hanem annak, hogy az orbáni őrület szembenézzen a rombolás határaival. Orbán vagy Európa? Erről szól ez a vita. Mi, a Demokratikus Koalícióban Orbán helyett Európára szavazunk.”

Kapcsolódó:

Orbánt lehagyták az Európai Néppárt csoportképéről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük