Merkely Béla dilemmája: érsebész professzor, vagy Orbán-tanácsadó?

A SOTE érsebész rektora egy nagy értelmiségi dilemmára adott szerintem rossz választ . Egy autoriter, tolvaj vezető mellé állt be tanácsot adni. Ez még védhető is lenne, mondván, hátha így vissza lehet rántani Orbánt a nagyobb bűnöktől, hibáktól – kezdte bejegyzését Hadházy Ákos független képviselő.

“Mindannyiunk szerencséjére legalább részben sikerült a Trumphoz és Bolsonarohoz hasonló őrültségtől a miniszterelnököt

Ehhez nyilván kellett az ellenzék és a lakosság nyomása mellett a Főnökhöz tanácsadóként elszegődő néhány tudós javaslata is.

De meddig tarthat a lojalitás és mikor kellene tiltakozásul felállni?

Hogyan tudta Merkely professzor szó nélkül nézni például, hogy miközben neki tudományosan alátámasztott meggyőződése, hogy a maszkviselésre szükség van zárt térben, az ostoba miniszterelnök egyszerűen nem hajlandó még viselni sem a maszkot? Hogyan tudja a professzor szótlanul nézni, hogy a kormány nem vagy csak sokat késlekedve fog szigorítani a maszkviselés szabályain- hiszen nyilvánvalóan végzett közvélemény-kutatást, aminek nyilvánvaló eredménye, hogy az emberek nem szeretik azt hordani.

  • Hogyan tudta szó nélkül hagyni, amikor a kórházi ágyak negyven százalékát kisöprik?
  • Hogyan tudja egy tudós ember a nevét adni ahhoz, hogy a kórházakat fenyegeti a tisztifőorvos, ha “túl sokat” tesztelnek? Vagy ha az eljárásrend szerint még mindig nem kötelező tesztelni akkor sem, ha a betegség kifejezett gyanúja lép fel?
  • Egyáltalán, hogyan nézi szótlanul, hogy ennyire keveset tesztelünk továbbra is? Pedig jelenleg az intenzív tesztelés és a maszkviselés az egyetlen lehetőség annak elkerülésére, hogy ismét karanténre legyen szükség.
  • Meddig marad egy olyan miniszterelnök mellett tanácsot adni, aki 16 ezer lélegeztetőgépet vesz átlagosan 19 millióért úgy, hogy a gépek egy része egyszerű horkolásgátló ketyere?

Mentség lehet persze, ha “befele” mer a Főnöknek nemet mondani.

Állítólag valóban a “tökösebb” (értsd: néha legalább zárt ajtók mögött érdemi ellenvéleménnyel megszólalni merő) rektorok közé tartozik. Azonban ami már menthetetlen, az az, amikor beáll a kormánypropagandát kommunikálni. Azt állítani ugyanis, hogy nálunk csak a behurcolás miatt romolhat , vagy biztosan csak amiatt fog romolni a helyzet – a legnagyobb propaganda hazugság, felelős tudós ember ilyet egyszerűen nem mondhat.

Az érsebész professzor rektor úrnak komoly dilemmákkal kell szembenéznie. Nem irigylem érte. Őszintén kívánom neki, hogy az eddigieknél jobb válaszokat adjon.

provokatív

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük