Connect with us

Egészségünkre!

„Mocskos üzlet”- Merre tovább a sikertelen lélegeztetőgép árverés után?

lélegeztetőgép
Megosztás

A kormány felkérésére, nem olyan régen licitet tartottak a felelőtlenül beszerzett kínai lélegeztetőgépek eladására hátha visszajön valami a Covid alatti óriási pénzégetésből. 

Kormányzati maszatolás

A Népjóléti Bizottság áprilisi ülésén Takács Péter elmondta, hogy a beszerzett lélegeztetőgépek különböző tudásszintűek. Vannak olyanok, amelyek az intenzív osztályos igénybevételnek, illetve az ottani elvárásoknak megfelelnek.

„Ezek nagy része most is kórházaknál van, tehát a régebbi gépeket lecseréltük, a régieket leselejteztük, az újak pedig beálltak”

– magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy a gépek egy része kisebb tudásszintű, ezek non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések, amelyekre külön terve van a kormánynak.

„Ezeket most a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk úgy átalakítani, hogy 77 ezer alvási apnoés honfitársunknak természetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tudja odaadni”

– mondta Takács, aki szerint a kutatóintézet bevonásával a lélegeztetőgépek jelentős részét jó eséllyel át tudják alakítani az alvási apnoés betegek támogatására. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amelynek során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul- írja a 24.hu.

Mocskos üzlet

Juszt László szinte a beszerzésekkel egy időben, 2021.10.01, közösségi oldalán írta le véleményét a fentiekkel kapcsolatban:

„Az első perctől kezdve mindenki tudta, hogy a 16.000 lélegezető gép beszerzése mocskos üzlet. Még 1.600-ra sem volt szükség. Az erre elköltött 300 milliárdról sejtettük, hogy magánzsebekbe kerül. Most ez ki is derült!”

-idéztük egy hosszabb összeállításunkban

lélegeztetőgép,

 

Szerző