Egy messziről jött füles Vidnyánszkynak – Csáki Judit friss dedikációjával

Robert Wilson a jelenidő leghíresebb színházi rendezője, produkcióját elküldte ugyan a Vidnyánszky-féle nemzetközi  találkozóra de ő maga távol maradt a rendezvénytől és ennek okát egy kemény nyilatkozatban ki is fejtette.  Az ő vitájukra reagált Csáki Judit színikritikus a Klubrádióban, ahol elmondta: Robert Wilson tisztában van a hazai színházi szakma állapotával, Vidnyánszky pedig aligha tudja ennek ellenkezőjét elhitetni – írja a Respublika.

Kezdjük a közepén!

Robert Wilson, többek között ezt írja nyilatkozatába:

„Sajnálattal és fájdalommal figyeltem, hogy Magyarország jelenlegi kormánya hogyan korlátozza a művészi kifejezés és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavalyi úgynevezett »modellváltása« antidemokratikus támadás volt az Egyetem autonómiája ellen. A kormány által kinevezett új megbízottak vezetője az a Vidnyánszky Attila, aki a MITEM fesztivál és sok más kulturális intézet vezetője is az országban (…) Noha boldog vagyok, hogy a munkámat a budapestiek is láthatják, állampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség kizsigerelésével, sem azzal, ha egészségtelen módon túl sok hatalom koncentrálódik kevesek kezében. Ezért a MITEM fesztiváltól kapott honoráriumom felét a FreeSZFE kezdeményezésnek adományozom, amely a kormány támogatása, sőt egyáltalán a létezésük elismerése nélkül folytatja a független oktatást.”

Vidnyánszky főbűne

Csáki Judit színikritikus a Klubrádiónak elmondta, hogy Robert Wilson valóban “a színházi élet pápája”, akihez hasonló Peter Brook lehet. Azzal azonban már nem feltétlenül ért egyet, hogy Vidnyánszky nyitott lenne bármilyen párbeszédre, hiszen a kritikus több alkalommal próbált, mégsem tudott vele párbszédet folytatni.

Hozzátette, a “Színház- és Filmművészeti Egyetem megszállása” mellett, az is ismert tény, hogy Vidnyánszky a konkurens kaposvári egyetemen is betölt pozíciót “a művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős rektori megbízottként”. Ezekből a rendezőnek nem eshetett nehezére leszűrni, hogy túl sok hatalom került egy ember kezébe. Csáki Vidnyánszky legnagyobb bűneként azt emelte ki, hogy

“kiradírozta a szakmából a meritokráciát, az értékalapú kiválasztást”.

A teljes interjú itt.

MITEM 2021

2020-ban a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM, a világjárvány következtében elmaradt. A programot kétszer is megkísérelték új időpontra halasztani, de a Covid19 így sem tette lehetővé, hogy a találkozót megtartsák. A MITEM, szeptember 17-e és október 9-e között  dübörög.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Előzmény

 

Egy messziről jött füles Vidnyánszkynak - Csáki Judit friss dedikációjával

One thought on “Egy messziről jött füles Vidnyánszkynak – Csáki Judit friss dedikációjával

  • 2021.09.24 at 17:00
    Permalink

    Csak egy mondatban:- Ez a vidnyánszk pont annyira hiányzott itt nálunk a színházi életben, mint a mókusnak az erdőtűz. Ilyen nyaloncok kellenek orbánnak, akik a seggnyalás mellett azt rombolnak, bombáznak szét, tesznek tönkre, amire csak orbán parancsot ad. Vidnyánszki is csak az egyik láncos kutya, aki Csahol a gazdi körül, és harapja, akit parancsolnak neki. Gusztustalan egy szerzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.