Mit ad Isten, a Mesterségek Ünnepe díszvendégei a türk nyelvű országok, kiemelt témája a vadászat és a halászat!

Rendeletet adott ki a kormány arról, hogy augusztus 20-a tiszteletére a „grandiózusnak” beharangozott 3 napos dzsemborit járványkorlátozások nélkül lehet ünnepelni. A Covid pedig igenis tartsa tiszteletben a magyarok szokásait, mert mi nem térdelünk és különben is mi az a Covid? A kormányrendelet a korlátozások alóli felmentésekkel kedd este a Magyar Közlönyben megjelent és szerdától hatályba is lépett.

Kovács Zoltán, az ünnepfelelős, úgy fogalmazott:

fesztiválszerű rendezvénysorozatot szerveznek az augusztus 20-ai nemzeti ünnepre, három és fél napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen, több száz program lesz, a központi rendezvényeket pedig nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások. Azt már korábban bejelentették, hogy a tavaly a járványhelyzet miatt elhalasztott augusztus 20-i tűzijátékot idén megtartják, sőt az is tudható, hogy minden eddiginél nagyobb, hosszabb és drágább is lesz az attrakció.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint

idén több mint 40 ezer rakétát lőnek fel, az eddigieknél nyolcszor-kilencszer többet. A Szent István-napi ünnep alatt pedig programok százai várják majd a magyarokat Budapestre négy napon keresztül.

A tömegrendezvények védettségi igazolvány nélküli látogatását megengedő kormányrendelet szerint nemcsak az augusztus 20-i ünnepségekre szól, hanem két másik szeptemberi eseményre is: a budapesti fogathajtó-Eb-re, illetve a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Mesterségek türk Ünnepe

Augusztus 20. és 22. között 35. alkalommal rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivált a Budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig, az állami ünnepség részeként idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők. Díszvendégek a türk nyelvű országok, a fesztivál kiemelt témája a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek

– hirdeti az esemény oldala.

Hogy ez milyen jó ötlet! Főleg mostanság, amikor Orbánék kelet felé vették az irányt!

Lesz minden, mint a búcsúban….

Közel ezer kézműves mester, több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók, népi játszóházak, látványműhelyek, viseletbemutató, gasztronómiai bemutató, kiállítás és táncház várják a látogatókat. A családokat többek között gyerekkoncertek, ölbeli játékok, mese és tánctanítás; kézműves foglalkozások: hálókötés, varsakészítés, tegeztartó – és vadászkalap készítés szórakoztatja.

Az sem megvetendő, hogy véletlenül a vadászat lesz a kiemelt téma!

Elvégre nyakunkon a másodlegfontosabb közszolga dilije, a Vadászati Világkiállítás, egy kis alapozás nem árt neki, tudják „a jó bor, meg a cégér”…

… és, hogy még a halászatot is hozzádobták kiemelt témaként,

az mostanság, amikor a Velencei-tó kiszáradóban és a kormány drágállja a megmentéséhez szükséges összeget, mondván: nincs pénz, kifejezetten ízléses!

Meg sem említettük a lényeget….

Mintha elfeledkeztünk volna a Covid 4. hullámának jöttéről, amit a környező országok már felismertek és ennek megfelelően tudatosítják polgáraikban, hogy figyeljenek, mert nagy gáz lesz. Nem úgy mi! Magyarországon gigarendezvénnyel köszöntjük a vírust, a kormány mindent bevet, hogy minél többen tömörüljenek egy helyre és még véletlenül se vigyenek maszkot magukkal és tartsanak távolságot egymástól. Nekik semmi nem drága, ők nem lesznek a tömegben, hanem a ól elszeparált dácsájuk védettségéből figyelik az eseményeket.

A virológusok ugyan tépik a szájukat, hogy „térjünk észhez”,

de mennyivel könnyebb elhinni, hogy a Kedves Vezető majd megvéd mindenkit! Már elfelejtettük a 30.000 fertőzésben elhunyt honfitársunkat, a horror áron vásárolt hatástalan oltáshegyeket, csak az eufória maradt:

megállítottuk, meg minden rendben, meg az egészségügyünk is kiváló. …és mindez Orbán búgó baritonján, mi kell még?

Gondolkozzunk, Béláim!

Mi nem akarjuk megmondani senkinek, hogy mit tegyen, hiszen névleg demokráciában élünk, meg különben is távol áll a portál szellemiségétől minden diktátum, csak arra figyelmeztetünk mindenkit, akihez eljut a cikkünk, hogy

mindenkiből csak egy van, pótolhatatlan a szeretteinek, a gyerekei, unokái számítanak rájuk, ne dőljenek be a szirénhangnak, inkább gondolkodjanak, olvassanak és értékeljék a megszerzett információt. Augusztus 20-a jövőre is lesz, sőt még azután is, szóval nem késik le semmiről, aki az ideit inkább családi körben tölti.

Fotó: Cseri László, aki ezt fűzte képéhez:

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum újonnan kinevezett főigazgatója megkezdte szakmai tevékenységét: továbbfejlesztette a múzeum viseletgyűjteményét, így az már megfelel a kedves nemzetvezető és a Türk Tanács elvárásainak.

türk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük