Mészáros a leggazdagabb magyar a Forbes-listán

Soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett az első helyezett. Ezúttal két magyar milliárdos is felkerülhet a globális milliárdos listára.

A valaha volt leggazdagabb

Tavaly még „csak” a csúcsugró volt, idénre viszont a valaha volt leggazdagabb lett, aki a magyarországi lista élén szerepel: Mészáros Lőrinc vagyona a Forbes friss kimutatása szerint 381,3 milliárd forint. Ezzel az egykori felcsúti polgármester megelőzte az elmúlt három évben az élen végző OTP-vezért, Csányi Sándort. A Forbes Magyarország immár ötödik alkalommal állította össze az ország leggazdagabb embereinek névsorát, és – mint kiemelik –

soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett, sőt, soha ekkora tőzsdei vagyon nem összpontosult még Forbes-listás milliárdos kezében, mint most.

Lekörözte Csányit

A vagyongyarapodás elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakciósorozat miatt is. Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe. A vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg.

A második helyezett, Csányi Sándor vagyona tovább nőtt tavaly óta, a Forbes becslése szerint ez 317,2 milliárd forint. A lista alapján Mészáros jócskán lehagyta őt, ráadásul miközben Csányi évtizedek óta szisztematikusan építkezik, Mészáros rekordgyorsasággal vitte végig a „csúcstámadást” olyan erős politikai hátszéllel, ami senki másra nem jellemző a listán szereplők közül.

Mészáros ráadásul ott lett két év alatt a legbefolyásosabbnak számító NER-milliárdos, ahol eddig Csányi volt az erős ember: energetika, agrárium, pénzügy. A listát vezető Mészárossal az 50-es rangsorból 16 üzletembernek volt valamilyen gazdasági kapcsolata vagy üzlete – ennyire direkt, közvetlen kapcsolata ilyen arányban Csányinak sosem volt a többi Forbes-listással.

Magyarországnak immár két dollármilliárdosa van:

Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor. A magyar szerkesztőség pedig már megkezdte az egyeztetést az amerikai anyalap vagyonértékelési csapatával – ilyenkor egy igen szigorú auditon esik át a vagyonbecslésük, és ha számításaikat elfogadják, akkor

két magyar milliárdos is felkerülhet a Forbes globális milliárdos listájára.

A harmadik Gattyán György lett, vagyona a lap kimutatása szerint 244,7 milliárd forint. A negyedik helyre a Demján örökösök (186 milliárd forint) kerültek.

Forbes listáján

Szíjj László a kilencedik (106,2 milliárd forint), – Andy Vajna a tizennyolcadik (67,3 milliárd forint), – Garancsi István a huszonkettedik (57,3 milliárd forint), – Szemerey Tamás a huszonhetedik (41,7 milliárd forint), – Simicska Lajos a huszonnyolcadik (40,7 milliárd forint), – Nyerges Zsolt a harminckilencedik (27,5 milliárd forint), – Hernádi Zsolt a negyvenkettedik (25,6 milliárd forint) – és Schmidt Mária a negyvenkilencedik (21,2 milliárd forint).

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó

Már Mészáros Lőrinc gyerekei is egymilliót keresnek naponta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük