Nagyjából 100-150 milliárd eurót kérhet vissza az Európai Bizottság a magyar kormánytól olyan uniós beruházások miatt, amelyek megbuktak az uniós ellenőrzésen.

44 pályázat bizonyult sárosnak

444.hu megszerezte a listát arról, hogy melyik volt az a 44 pályázat, ami miatt pénzt kér vissza az EU. Ezek között vasúti beruházásoktól és útépítésektől jogi munkákig sok minden van, az érintettek között pedig Mészáros Lőrinc és Bajkai István cégei is szerepelnek.

Bajos szerződések

Az nem derül ki a listából, hogy pontosan mi volt az ellenőrök baja az egyes pályázatokkal. Erről egyelőre csak találgatni lehet. Az viszont tudható, hogy a legtöbb bajos szerződést a vasút- és útfejlesztéseket megrendelő Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt (NIF), a Miniszterelnökség és a szegedi EU-s lézerközpontnak dolgozó ELI-HU Kft. kötötte.

A legnagyobb pályázatok a 44-es listán azok a keretszerződések, amelyeket a Magyar Közút Nonprofit Kft. kötött különböző konzorciumokkal 2017-2020 között különböző munkák elvégzésére. ilyen keretszerződésből hat darab van,  és egyenként 271,6 milliárd forint értékűek. A nyertesek között pedig olyan multicégek szerepelnek, mint a Strabag, a Swietelsky, a Colas, olyan magyar szereplőkkel kiegészülve, mint a Szijj László-féle Duna Aszfalt és az Euro Aszfalt. Egy hetedik keretszerződés is van a listán, ez középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztéseiről szól, 200 milliárd forint értékű, a győztes konzorciumnak pedig része a ZÁEV  és a West Hungária Bau.

55 milliárd helyett, Mészáros 72,3 milliárdos ajánlatát fogadták el

Szerepel ezen kívül a listán sok vasúti beruházás, például a Szántód – Balatonszentgyörgy közötti szakasz felújítása, amelyet a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord nyert meg egy 72,3 milliárd forintos ajánlattal (az eredeti pályázatban 55 milliárdra saccolták a beruházás költségét).

Baj van a szegedi lézerközpont beszerzéseivel is

Erről 10 szerződést kötött a központ, egyenként 918 millió értékben. Mindegyik szerepel a listán.

Sok olyan pályázattal is baja van Brüsszelnek, amelyekben a magyar kormány rendelt meg különböző szolgáltatásokat. Például az a három pályázat, amelyet a Miniszterelnökség kötött az SBGK Ügyvédi Iroda vezette konzorciummal jogi tanácsadásról, egyenként 4,8 milliárd forint értékben. Ez az ügyvédi iroda részben a hajléktalanságot éppen betiltani akaró Bajkai István, a parlament leggazdagabb fideszes képviselőjének a tulajdona.

Kommunikációs pályázatok is fennakadtak az ellenőrzésen

Ennek az irodának a nevében képviselte Bajkai korábban ügyvédként Orbán Viktort és Orbán Ráhelt is. A jogi tanácsadások kívül a Miniszterelnökség kommunikációs pályázatai is fennakadtak az ellenőrzésen. Négy ilyen pályázatot például a Csetényi Csaba tulajdonában lévő Network 360 Reklámügynökség nyert el.

(Forrás: Index)

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét