Nagy fába vágta a fejszéjét az atlatszo.hu. Megpróbálta összehasonlítani a Horthy -korszak leggazdagabb uraságainak és Mészáros Lőrincnek, a NER  teremtményének a vagyonát. 


Mágnások közt egy felcsúti

A feladat nem volt egyszerű, hiszen egzakt mérési számok nincsenek. Kétféle módszerrel a II. világháború előtti időszak magyar mágnásainak a vagyona, forintra átszámolva a következőképpen alakult:

a Horthy -korszak leggazdagabb magyarjának, Károlyi Lászlónak a vagyona mai árfolyamon az ún. Big Mac-árindex számítás alapján 8, 35 milliárd forintnak felel meg. Kétszer ennyi jön ki a Darnyi -féle számítással: 16,6 milliárd forint;

Festetics Sándor vagyona 7,45 milliárd, illetve 14,8 milliárd forintnak, Habsburg Józsefé pedig 5,7 milliárd, külföldi árfolyamvesztéssel korrigálva (Darnyi-módszer) 11,4 milliárd forintnak felel meg.

A portál megnézte, mennyi volt az első tíz helyezett összesített vagyona a két módszer szerint, mai árfolyamon: 42,6 milliárd illetve 94 milliárd forint. Ekkora értékű vagyont tulajdonolt 82 évvel ezelőtt a 10 leggazdagabb magyar. Mindez nem kevés pénz, ám a régmúlt grófjai és hercegei kismiskák a magyar gazdaság új csillaga, a nemzet gázszerelőjéhez képest.


A felcsúti zseni

Orbán cimborájának, a felcsúti zseninek, magyar nevén Mészáros Lőrincnek ma már sokkal nagyobb a vagyona, mint a Horthy-korszak leggazdagabbjaié volt. A  kétféle módszer szerint 5,5- ször, avagy 2,6 -szor akkora a pénztáros Lőrinc nevén futó vagyon, mint az 1935-ös gazdag lista első három helyezettjének az együttes  vagyona volt. Az egykori hatalmasságok elbújhatnak a felcsúti polgármester mögött.

Létezik persze egy harmadik számítási mód is, amely – ne bonyolítsuk nagyon– az életszínvonal alapján próbálja a vagyonokat összevetni. Ennek alapján is veri a háború előtti mezőnyt a miniszterelnök haverja.

Napjaink leggazdagabb magyarjainak a listáját tartalmazó kiadvány főszerkesztője szerint:

“Arra, hogy valaki három év alatt a nullából 120 milliárdos vagyont hozzon létre, ennyire elképesztő méretű és gyorsaságú gazdagodásra a magyar gazdaságtörténetben nem volt példa.”

Mészáros Lőrinc gazdagodása a legújabb kori magyar csoda. A nevére vett cégek számát valószínűleg még ő maga sem tudná felsorolni, amihez nyúl az arannyá változik. A városi legendák szerint a felcsúti focialapítvány elnöke az Orbán família intézője, vagyonkezelője. Ezt azonban eddig, hitelt érdemlően senki sem tudta bizonyítani. Egy biztos: a szorgos Lőrinc mesés gazdagodása nem jöhetett volna létre, ha nincs a magyar állam. Az állam, pedig mint tudjuk, maga az örökös miniszterelnököt jelenti, aki élet és halál ura Hunniában.

Lőrinc barátról másként:  Akit a sertéspálinka füstje megcsapott LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here