Mészáros Lőrinc feljelentette Fekete-Győr Andrást - Városi Kurír

Sorting by

×

Mészáros Lőrinc feljelentette Fekete-Győr Andrást

Rágalmazás és becsületsértés miatt jelentette fel Mészáros Lőrinc Fekete-Győr Andrást, mert a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször is bűnözőnek nevezte az ország leggazdagabb emberét, írja a 444.

Hirdetés

A per tárgya?

A lap még március elején készített interjút Fekete-Győrrel, amiben többek között az alábbi mondatokat sérelmezte Mészáros:

„A felcsúti per az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz. Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik.” „… nekem személyesen is több olyan bizalmas beszélgetésem volt, akár ügyészségen dolgozóval, nyomozóval, sőt titkosszolgálati szakemberrel is, akiktől megnyugtató információkat kaptam arról, hogy lesz jogalap Mészáros Lőrinccel és társaival szemben fellépni.” „… Azok viszont, akik az elmúlt évtizedekben Magyarországon gazdasági pozíciót építettek ki, és értéket teremtettek, ők az új magyar kormány partnerei lesznek a jövő Magyarországának felépítésében is.”

Mészáros Lőrincnek a Telex február végi Fekete-Győr-interjúja ellen is voltak kifogásai, és a Momentum miniszterelnök-jelölti bejelentéséről szóló videóban elhangzottakat is sérelmezte.

Mészáros

A bíróság a keresetet elutasította

A döntést azzal indokolták, hogy miután megvizsgálták a sérelmezett kifejezéseket, arra jutottak, hogy

„azok ugyan elsőre tényállításnak tűnhetnek, azonban – ahogy az a feljelentésben is szerepel – egzakt konkrétumokat nem tartalmaznak. A feljelentésben sérelmezett kifejezések egyrészt jövőbeni események állítása (»előzetes letartóztatásba kerülhet«; »vádlottak padján fog ülni«; »bíróság fogja elítélni«; »lesz jogalap fellépni«), másrészt pedig egy kifejezésbe sűrítések (»bűnöző«, »széf«, »stróman«, »ellopja az akkori fiatalok jövőjét«), melyek jogilag így nem a tényállítás, hanem a feltételezés, illetve az értékítélet kategóriájába tartoznak, és ekként alkotmányjogi védelmet élveznek”.

A bíróság döntése szerint Mészárosnak egyébként többet kell tűrnie, hiszen közszereplő. A végzés ellen fellebbeztek, így az ügy másodfokon folytatódik.

VIA: Telex

A feljelentett olvasatában …

“Pár napja váratlanul kaptam egy bírósági végzést, amiből kiderült: Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor strómanja „nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége” miatt feljelentett, mert több interjúban arról beszéltem: minden jel arra utal, hogy bűnök sorát követte el, és 2022 után bíróság előtt kell felelnie az ország kifosztásáért.

Mészáros, aki közpénzből vált néhány év alatt Magyarország leggazdagabb emberévé, még olyan mondatokon is fennakadt, amelyek a független bíróságok szerepét hangsúlyozták. Nem tetszett neki például, hogy egy interjúmban úgy fogalmaztam: „Mészárost és társait jogállami eszközökkel igenis lehet, és csak jogállami eszközökkel szabad elítélni“; és az sem, hogy „lesz jogalap Mészáros Lőrinccel és társaival szemben fellépni”. Úgy tűnik, Mészáros Lőrinc nem csak a Momentumtól tart, hanem a független igazságszolgáltatástól is félti a szabadságát.

A bíróság azonban nekünk adott igazat:

Mészárosnak tűrnie kell, hogy a 2022 utáni felelősségre vonásról beszélünk, és nem bűncselekmény, hogy bűnözőnek neveztem. Az indokolás szerint sem az nem rágalmazás,, hogy „Orbán, Rogán, Mészáros bűnöző, bíróság előtt a helyük”, sem az, hogy „Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik”.

Feljelentésében megpróbálta kijátszani azt a kártyát is, hogy ő igazából nem politikai, csak egyszerű gazdasági közszereplő, aki „közhatalmat nem gyakorol”, így nem kell tűrnie a politikai kritikát.

Itt ráadásul az Emberi Jogok Európai Bíróságára hivatkozik – érdekes húzás annak a miniszterelnöknek a strómanjától, aki pont az ilyen európai szintű intézmények legitimitását kérdőjelezi meg folyamatosan. A bíróság sem vette komolyan a próbálkozást: indoklásuk szerint Mészáros

„Magyarország gazdasági életének egyik fontos szereplője, cégcsoportja olyan nagyobb ügyletekben, fúziókban részes, melyek a Gazdasági Versenyhivatal engedélyéhez kötöttek(…); a gazdasági életben közszereplőnek minősül, így e körben személyével kapcsolatban a véleménynyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak.”

A legnevetségesebb mondat a feljelentésből mégis talán ez:

„A feljelentő sérelmezte továbbá, hogy a feljelentett magánemberként is megszólította, amikor a jachton való utazásáról ír, ekkor ugyanis a feljelentő kizárólag a feljelentett pihenési szokásait tünteti fel negatív színben.“

Azaz képes volt komolyan megsértődni és beleírni a feljelentésbe azt, hogy a közpénzből vásárolt több milliárdos NER-jachtot és az azon nyaraló fideszes strómanokat és bűnözőket „negatív színben” tüntettük fel.

Nem fogunk meghátrálni: kész tervünk van arra, hogyan fogjuk jogállami eszközökkel, hatékonyan elszámoltatni a felelősöket, majd egy új, európai demokráciát építeni. Mert Magyarország soha többé nem lehet következmények nélküli ország.”

Kapcsolódó

Mészáros

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.