BanánköztársaságKiemelt hírek

Mészáros Lőrinc gazdagabb, mint a Horthy-korszak nábobjai voltak?

meszaros

Nagy fába vágta a fejszéjét még tavalyelőtt az Átlátszó. Megpróbálta összehasonlítani a Horthy-korszak leggazdagabb uraságainak és Mészáros Lőrinc, a NER – lovagjának a vagyonát.

A feladat nem volt egyszerű, hiszen egzakt mérési számok nincsenek

Kétféle módszerrel a II. világháború előtti időszak magyar mágnásainak a vagyona, forintra átszámolva a következőképpen alakult:

  • a Horthy -korszak leggazdagabb magyarjának, Károlyi Lászlónak a vagyona mai árfolyamon az ún. Big Mac-árindex számítás alapján 8, 35 milliárd forintnak felel meg. Kétszer ennyi jön ki a Darnyi -féle számítással: 16,6 milliárd forint;
  • Festetics Sándor vagyona 7,45 milliárd, illetve 14,8 milliárd forintnak,
  • Habsburg Józsefé pedig 5,7 milliárd, külföldi árfolyam vesztéssel korrigálva (Darnyi-módszer) 11,4 milliárd forintnak felel meg.

A portál megnézte, mennyi volt az első tíz helyezett összesített vagyona a két módszer szerint,

mai árfolyamon: 42,6 milliárd illetve 94 milliárd forint.

Ekkora értékű vagyont tulajdonolt 84 évvel ezelőtt a 10 leggazdagabb magyar. Mindez nem kevés pénz, ám a régmúlt grófjai és hercegei kismiskák a magyar gazdaság új csillaga, a nemzet gázszerelőjéhez képest.

Orbán cimborájának, a felcsúti zseninek,

magyar nevén Mészáros Lőrincnek ma már sokkal nagyobb a vagyona, mint a Horthy-korszak leggazdagabbjaié volt egykoron.

A Forbes tavaly decemberi számításai szerint Mészáros Lőrinc 479, 4 milliárdra növelte a vagyonát. Ezzel a leggazdagabb magyar lett, megelőzte jócskánt Csányi Sándort is.

A kétféle módszer szerint 8,5- szer, avagy 4-szer akkora pénztáros Lőrinc vagyona, mint az 1935-ös gazdag lista első tíz helyezettjének az együttes vagyona volt.

Az egykori hatalmasságok elbújhatnak a felcsúti polgármester mögött. / Ez ma már jócskán meghaladja az Átlátszó akkori számait is, így a különbség is nőtt, arányosan./ Megjegyzendő, hogy létezik egy harmadik számítási mód is, amely -ne bonyolítsuk nagyon- az életszínvonal alapján próbálja a vagyonokat összevetni.

Ennek alapján is veri a háború előtti mezőnyt a miniszterelnök kebel cimborája.

Nyugodtan írhatjuk, arra, hogy valaki tíz alatt a „nullából” közel 480 milliárdos -jóval több mint egymilliárd eurós- vagyont hozzon létre, ennyire elképesztő méretű és gyorsaságú gazdagodásra a magyar gazdaságtörténetben nem volt példa. Talán nem állunk messze a valóságtól, ha úgy gondoljuk, tőlünk nyugatabbra sem jellemző, hogy valaki ilyen csekély idő alatt, ilyen óriási vagyont halmozzon fel.

Mészáros Lőrinc gazdagodása a legújabb kori magyar csoda

A nevére vett cégek számát valószínűleg még ő maga sem tudná felsorolni, amihez nyúl az arannyá változik. A városi legendák szerint a felcsúti focialapítvány elnöke az Orbán família intézője, vagyonkezelője, ezt a kormányfő eddig mindig cáfolta.

Szakértők hangsúlyozták, az oligarcha olyan személy, akinek akkora gazdasági hatalma van, hogy azzal befolyásolni tudja a politikát, majd ezen keresztül a számára legtöbb hasznot hozó módon az államot is.

Mészáros Lőrinc azonban nem oligarcha, hanem kliens, magyarul stróman

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A szorgos Lőrinc gazda mesés gazdagodása nem jöhetett volna létre, ha nincs a magyar állam. Az állam pedig, mint tudjuk, magát az “örökös “miniszterelnököt jelenti, aki élet és halál ura Hunniában. Orbán, mint a középkorban a királyok, bármikor visszaveheti a hűbéreseitől, ami az ő tulajdona. Láttuk ezt Simicska esetében is, aki 2018-ban pár nap alatt, önként és dalolva adott majdnem mindent vissza a NER-nek. Ha így nézzük, akkor csak lehet abban valami, hogy Mészáros Orbán álneve. Így a mesés vagyon is Orbáné, aki egymaga gazdagabb, mint a Horthy -korszak 10 nábobja volt.

figyu

About Author

Szólj hozzá!