“Mészáros Opusa lenne a magyar sikervállalkozó sikertörténete???? Ez egy nagy átverés és hókuszpókusz!”

Tudta? A Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett gigantikus részvénytársaság papírjainak értéke évek óta tartósan esik. Egy kétségbeesett levelet kaptam arról, hogy az Opus részvények a három év előtti árfolyamuknak ma már csak a 30 százalékát érik. Nem akartam elhinni, de valóban így van, tessék a grafikont megnézni kezdte közösségi oldala bejegyzését Hadházy Ákos képviselő.

Hogyan lehet ez?

“A kétségbeesett levelet természetesen nem a miniszterelnöknek dolgozó, kapzsi, de azért gáláns Gázos írta. Hanem egy olyan kisbefektető, aki volt olyan balga, hogy hitt a Gázosnak és az embereinek és vett a gáz részvényeiből. Persze miért ne tette volna? Az Opus Holding Részvénytársaság rengeteg olyan káeftében lett tulajdonos, ahol a tulajdonrész másik fele a Gázosnál van.

Hotelek, áramszolgáltatók, mezőgazdasági vállalatok, hatalmas építési vállalkozások, stb.

Ezek a cégek valóban hasítanak és a Gázos rengeteg milliárd nyereséget ki is vesz belőlük. Csakhogy a többi közvetett tulajdonos,

a részvénytársaság naív kisbefektetői azonban ebből csak annyit látnak, hogy a részvényeik értéke a töredékére esett, ezek az emberek elvesztették vagyonuknak akár 70 százalékát is.

Mi lehet a magyarázat?

Hát az, hogy a Gázos nem csak a lopott pénzből fal be mindent, mint egy kisgömböc.

A trükk az lehetett, hogy amikor (erőszakkal?) megvett egy céget, azt részben vagy egészben nem pénzzel, hanem Opus részvényekkel fizethette ki. Akik viszont megkapták ezeket a részvényeket, természetesen gyorsan igyekezhettek túladni rajta – talán nem bíztak annyira a Gázos eszében, vagy abban, hogy örökre ott lesz mögötte a hatalmon egy miniszterelnök. De a tömeges eladás természetesen leviszi az árakat.

Így semmizett ki rengeteg kisbefektetőt a Gázos, miközben ő egyre hízik és hízik, a vállalkozásai az állami megrendeléseknek és szubvencióknak köszönhetően hasítanak ezerrel. Ez a történet mocskosabb annál is, mint eddig hittem, még akkor is, ha nem nagyon értem meg azokat a kisbefektetőket, akiknél sem racionális, sem erkölcsi aggály nem merült fel a Gázos cégeibe fektetni a pénzt. Emlékezzünk meg még csendben a “munka alapú gazdaság” ígéretéről is.

Részlet a kétségbeesett levélből, amit teljes terjedelmében ide kattintva olvashat:

“…Jászai Gellért azóta elhagyta az Opus fedélzetét és átment 4ig-be. A kommunikáció teljesen megszűnt az Opus részéről. A Mészáros lánya ül a vezetői székben és nulla kommunikáció. Kineveztek ugyan egy kisbefektetői kapcsolattartót de az olyan mint a néma hal. Két mondatot nem tud szólni. Talán ez is volt a cél… A kisbefektetők meg parlagon maradtak és nem tudják hová tűnt a pénzük…

A portfólióba tartozó főbb vállalkozások:

  • Mészáros es Mészáros Kft. (M+M (Mészáros és Mészáros Kft.)); 51%-os mértékű, közvetett tulajdonrész; 2018-as árbevétel: 51 milliárd Ft): A társaság jellemzően nagyobb, közbeszerzés keretében megvalósuló építési beruházások, így közszolgáltatási létesítmények (víz, hulladékkezelés, infrastruktúra), vízi- és föld alatti építmények, utak és vasutak kivitelezésében részt vevő fővállalkozó.
  • R-Kord Kft. (51%-os mértékű, közvetett tulajdonrész, 2018-as árbevétel: 36 milliárd Ft): Nagyobb, közbeszerzés keretében megvalósuló vasútépítési beruházások fővállalkozója.
  • Wamsler SE (100%-os tulajdon, 2018-as árbevétel: 7 milliárd Ft): Német kandalló- és tűzhelygyártó; vezető szerepet játszik a Kelet-Közép-Európa régió országaiban, piaci részesedése 7% körüli (ennek körülbelül harmada Magyarország területén realizált).
  • KALL Ingredients Kft. (83%-os mértékű tulajdonrész, 2018-as árbevétel: 9 milliárd Ft): Széleskörű (az izocukor- és folyékony cukrok előállítását is magában foglaló) termékportfólióval rendelkező kukoricafeldolgozó vállalat, ami nemrégiben létesített modern üzemet 160 millió eurós beruházással.
  • Viresol Kft. (53%-os mértékű tulajdonrész, 2018-as árbevétel: 1 milliárd Ft): széleskörű termékportfólióval (keményítők, ipari alkohol, glutén és takarmány-alapanyagok) rendelkező gabonafeldolgozó vállalat.
  • Mátrai Erőmű Zrt. (40%-os mértékű, közvetett tulajdonrész, 2018-as árbevétel: 74 milliárd Ft): Magyarország második legnagyobb (főként barnaszén-alapú) erőműve. Ebből a Mészáros az osztalékot egymaga kivette, zsebre tette és utána veszteségesen nem tartotta meg hanem az államnak eladta nyereséggel … Az adófizetők kifizették amit Mészáros zsebre vágott… Orbán Viktor meg átvette amikor már veszteséges volt. Tehát a Holdingba csak nyereséges cégeket tartanak meg… akkor hol a kisbefektetők pénze?? OPUS GLOBAL Nyrt. Magyarország, Holding Társaságok lignitbányát is üzemeltet; az üzem átállításra kerül megújuló energiaforrások felhasználására.
  • Hunguest Hotels Zrt. (100%-os mértékű, közvetett tulajdonrész, 2018-as árbevétel: 24 milliárd Ft)

Az OPUS leányvállalatai jelentős mértékben részesednek a közszféra beruházásaiból (mint például a vasútépítés, távközlési- és közműhálózatokhoz kapcsolódó munkák), ami előnyös egy lassabb makrogazdasági periódusban is.
Ezen túlmenően, a leányvállalatok többsége jelentős növekedési potenciált rejt, ami részben a tekintélyes megrendelésállománynak köszönhető (például az M+M (Mészáros és Mészáros Kft.) esetében), részben pedig a közelmúltban a terjeszkedésre fordított tőkeberuházásoknak (mint a KALL és a Viresol esetében).

Egy olyan trükkös cég-pókhálózat jött létre amiből csak a Mészárosék veszik ki a pénzeket de közben kifosztották a tőzsdei kisbefektetőit. Ilyen a világon nincs hogy ha egy Holding dübörög akkor a befektetői elbukják a pénzüket.

Cégérték: 175 Milliárd
Rendelés állomány: kb. 210 Milliárd !!

Hol az emberek pénze????

Hová tűnt a Konzum vagyon??? (ami ide beolvadt… ) A szállodák nem vesztek el. Az érték maradt. Akkor hol van a pénz? Hogy árazódott ki az árfolyamból az értéke???

Ki tud erre magyarázatot adni?? A Holding részéről csak a hallgatás van ! Ez a magyar sikervállalkozó sikertörténete???? Ez egy nagy átverés és hókuszpókusz ! Amit ettől az ország vezetéstől látunk…”

 

mészáros

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük