Többféle Mészáros Lőrinc van. Mindenki előtt ismeretes Eötvös József kiváló munkája a Magyarország 1514-ben. Művének előszavában írja: „A történetek ismerete szövétnek, melyet, hogy biztosan haladjon, minden nemzetnek követni kell: s nem lehet a költőnek feladata eltakarni a világot, melyet az jelen viszonyainkra terjeszthetne, vagy közé vegyített idegen anyagokkal meghamisítani a forrást, melyből talán keserű, de mindég üdvös tanulságokat meríthetünk.” Hát akkor tartsuk ehhez magunkat!


Mészáros Lőrinc és Mészáros Lőrinc

Az a Mészáros Lőrinc, aki az akkori parasztháború szellemi vezére, nagy műveltségű, a jobbágysághoz végig hű maradó személyisége volt, a magyar nemzet büszkeségeinek pantheonjában is előkelő helyet foglal el. Megyaszó híres szülöttére büszke lehet a Zemplén délnyugati csücskében fekvő község, ahol a védett, különleges, tátorján nevű növény virít, és a polgármesteri hivatal előcsarnokában Fadrusz „Mátyás feje” található.

De a felcsúti Mészáros Lőrinc az már más tészta! A szarok rá, hogy más mit mond Lőrincre, aki okosabb, mint Mark Zuckerberg, feltornázta magát a leggazdagabb magyarok közé a pantheon helyett. És egyébként is azóta már vagy ötszáz év eltelt. A felcsúti polgármester tollasodása példa nélkül való! Azért ez nem semmi, ahhoz képest, hogy nevezett hol tartott az 1990-es évek elején. Az állami megbízások fialtak rendesen neki, meg a hozzá hasonlóknak.

A felcsúti Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. például három EU-s pályázaton összesen több mint 58 millió, a Mészáros és Mészáros Kft. kettőn csaknem 92 millió forintot nyert. Az alapítványt igazgató Mészáros Lőrinc cégének ez persze észrevehetetlen összeg, hiszen szinte követhetetlen gyakorisággal érkezik hír a közbeszerzési eljárásokban elért sikerekről – nemrég például 3 milliárd forint értékű fővárosi csatornaépítési tendert is nyert. A korábban gazdálkodással nem foglalkozó Mészáros egyik cége – amint erről épp a magyarnarancs.hu számolt be – több mint ezer hektárt nyert a felcsúti és Felcsút környéki földekre kiírt földbérleti pályázatokon.

Titkos pénz- és földeső

Ezek úgy hazudnak, mint a vízfolyás! Jelentős adócsökkentést regéltek és több mint negyvenféle adót vezettek be. Pedagógusi életpályát, nyilvános Nemzeti Dohány Mutyit, meg ki tudja, mit még háryjánosoztak itt össze pár év alatt, de az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy generalisszimuszuk jó előre meg is mondta, nem az a fontos, hogy mit mond, hanem az, amit tesz. Tett is, például Mészáros Lőrincet. A földhaszonbérleti pályázatokon – amikor a kormány kommunikációja szerint húsz hektárnál több földet senki sem kapott – rokonaival közösen több mint 1300 hektárt sikerült begyűjtenie Felcsút polgármesterének, a fociakadémia elnökének. Mészáros Lőrinc a trafikversenyben is hozta a formáját: ő vihette el az Auchan-koncessziókat.

A pályáztatás nélküli, titkos földeső sem kerülhette el Felcsútot: három újabb birtokocskával gyarapíthatta válvölgyi gazdaságát, ami félévente közel negyvenmilliós agrártámogatást jelent a családnak.

És ha már a foci annyira kedves a szívünknek, akkor nem árt, ha mindenki tudja: a Puskás Futball Klub Kft mögött a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány áll. Ez az alapítvány működteti a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is. Így az akadémia a csapat tulajdona. Az alapítvány alapítója Orbán Viktor, a kuratórium elnöke Mészáros Lőrinc. A kft ügyvezetője pedig Mészáros László. A kormányváltás óta üstökösként gyarapodó kortárs Mészáros Lőrincnek felvitte az isten a dolgát rendesen! Hol van ő, ahhoz a másikhoz, az ötszáz évvel ezelőttihez képest! Földijével, a pávatáncos téveszméssel együtt rázzák a rongyot.

Ez van – ameddig hagyjuk!

És voltak még mészárosok errefelé – hazánk szégyenfoltjaiként – ezen kívül is bőven. A kitartás nemzetes asszony, katonaszökevény, a „zsidóbérenc van a házban” üvöltőktől kezdve, egészen a „zsidókat a Dunába, Gyurcsányt meg utána” okádókig. A korrupt, elvtelenül vagyonosodottakról, a hajbókoló tartáshibásokról nem is szólok! Ez van.

Addig, ameddig hagyjuk. Nem kell itt papolni, tüntetésekre járni, meg előre beharangozni, hogy mikor, hol, melyik médiában tűnik föl aznap egy ellenzéki ember. Nem kell a politika sznobjaként magát mutogatnia lépten-nyomon senkinek. El kell menni szavazni mindenkinek, és azt az X-et oda kell tenni, ahova kell! Ennyi, aztán a többi ráér majd azután!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét