Városi kurír
A napi fontos.

Meztelencsiga invázió a kertekben (is)

Akár 10 milliárdos is lehet a kár

0 87

Akár 10 milliárdos nagyságrendű kárt is okozhat Magyarországon a spanyol meztelencsiga. Az inváziós faj mára az egész országban elterjedt – állapította meg a Magyar Természettudományi Múzeum és az MTA Növényvédelmi Intézetének a magyar lakosság bevonásával készült friss kutatása.

Spanyol meztelencsiga

Egy 2005-ös felmérés szerint akkor még csupán az ország nyugati felében kezdett terjedni a spanyol meztelencsiga – mondta az InfoRádiónak Páll-Gergely Barna. 2010-ben már az egész országban megtalálható volt a kártevő, bár az Alföldön csak ritkán találkoztak vele. Az idei, 850-900 válaszadóval elkészített kutatás alapján pedig már ott is terjed a faj – tájékoztatott az MTA Növényvédelmi Intézetének osztályvezetője.

Fő “támaszpontjuk” Somogy

Gyenesei István a megyei védelmi bizottság elnöke az InfoRádióban elmondta: a csúszómászók elsősorban Somogy megye déli részén pusztítanak, de évről-évre egyre északabbra terjeszkednek. Jelenleg Csurgón és környékén a legrosszabb a helyzet.
Ezek a gusztustalan, rozsdabarna színű meztelencsigák lerágják a terményeket, ráadásul Magyarországon nincs természetes ellensége a fajnak – tette hozzá a megyei védelmi bizottság elnöke.

(forrás: infostart)

Kapcsolódó

Úgy tűnik, nem lesz akadálya Simonka gyanúsítotti kihallgatásának

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ