Dr. Kunetz: mi lesz a jobb megoldás? Kidobni egy cseppet is az ismert és Európa szerte jóváhagyott oltásból, vagy fejest ugrani a kínaiba?

A messzeföldön híres-hírhedt “magyar fifika” oltás-ügyben sem tétlenkedik! Dr. Kunetz Zsombor ötlete ugyan Mekk Elek-meséibe illő, de szorult helyzetünkben mindenképpen érdemes végig gondolni a laikusként működőlépesnek tűnő észrevételt.

“Szentségtörésre kerül itt most sor, hiszen olyan javaslatot írok le, amely szembe megy egy gyógyszer alkalmazási előírásával.

Az a helyzet, hogy a Pfizer kiszerelését tekintve több embert lehetne beoltani, mint amennyit jelenleg is teszünk. Ezek az ampullák jelentősen túl vannak töltve azért, hogy biztonságosan kiszívható legyen belőlük a szükséges adag. Maga a Pfizer egy ampullából 5 adagot engedélyezett felhasználni, azonban miután 6 minden további nélkül is kiszívható, rengeteg állam és maga az EMA is 6 adag kinyerését engedélyezi.

Csakhogy ki lehet belőle ügyeskedni néha 7-et is.

Az alkalmazási előírás szerint: “A hígítás után az injekciós üveg 2,25 ml-t, melyből 6, egyenként 0,3 mles adag nyerhető.” és marad valamennyi az üveg alján.

Nézzük a matekot 2.25 osztva 0.3-mal az 7.5

Ennyi adag jöhetne ki elméletileg, ellenben ez soha nem tud megtörténni, hiszen a fecskendő kónusza (a kis dudor, amire a tűt rárakom) és a tű is tartalmazni fog valamennyit, így valójában, hogy biztosan mindenki megkapja a 0,3 ml-es adagot, mindenki ennél egy picivel többet kap. Ez teljesen rendben van, viszont így nagyon sokszor a 6 adag mellett legalább egy fél adagnyit kidobunk.

Több ampullából az összeszívást viszont nem engedélyez sem az előállító cég sem az EMA által kiadott előírás.”

“Csakhogy, akkor amikor olyan kínai vakcinákkal nézünk szembe, amelyek dokumentációja alig ismert, mi lesz a jobb megoldás?

Kidobni egy cseppet is az ismert és Európa szerte jóváhagyott oltásból, vagy fejest ugrani a kínaiba?

Igen, az igaz, hogy a mennyiség nem összemérhető, hiszen míg a kínai oltóanyagból 5 milliót rendelt be a kormány a Pfizer hátramaradt szállítmányából, kb. 350 ezer plusz adag lenne így kinyerhető. Azt azonban pontosan tudjuk, hogy az oltóanyag ellátás mennyisége exponenciálisan nőni fog, így csak időt kell nyernünk.

Az addigi szűkösséget áthidalni ezzel a módszerrel, és a becslések szerint 2 és fél millió fertőzésen átesett hátrasorolásával az oltási sorrendben már sokkal könnyebben lehetne.

A nehézséget az okozza,

hogy miután a 7. adag két ampullából keletkezik, és ezt a gyártó nem engedélyezi – ugyanis így bármiféle mellékhatás esetén nem lenne tisztán követhető a beadott anyag – csak olyan kaphatná meg, aki tudomásul veszi ezt a tényt, hogy ő maga két ampullából összeszívva kapta meg az oltóanyagot, azaz ő maga hetedik.

Szerintem lenne itt azért pár százezer ember, aki inkább ezt választaná azt, hogy a hetedik te magad légy, minthogy a bizonytalan keletit kapja.”

 

Egy hozzászólás itt: “Dr. Kunetz: mi lesz a jobb megoldás? Kidobni egy cseppet is az ismert és Európa szerte jóváhagyott oltásból, vagy fejest ugrani a kínaiba?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük