Mi a kapcsolat a Viking Cruises, a magyar állam, Rogán Antal és Orbán Ráhel között?

A tragédia, ami Budapesten csütörtök este történt, eddig – már amennyire ez Magyarországon lehetséges – mentes volt a politikától. Eddig! Most ugyanis kiderült, hogy Rogán kabinetfőnök keze mégis a környékén matat.

A Viking Cruisesé volt az a luxus-szállodahajó, amely – a vizsgálat péntek délutáni állása szerint – összeütközve a Hableánnyal, legkevesebb 7 fő halálát okozta. A svájci cég egy magyar kft.-n keresztül, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen tulajdonolja a budapesti kikötők többségét birtokló a Mahart Passnave-t.

Itt jön a képbe Rogán Cecília férje!

A Mahart Passnave több mint harminc hajóval rendelkezik, ám a vállalkozás fő értékét nem ez, hanem az adja, hogy mintegy 70 kikötő – közti a budapestiek túlnyomó része – van a kezében – írja az Index. Ezt jól kamatoztatja is a cég, hiszen tavaly 3,4 milliárd forintos árbevétel mellett egymilliárd forint feletti adózott eredménye volt.

A Mahart Passnave-et 2013-ban vásárolta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, ám idén márciustól a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek részvényesi jogai a miniszterelnök kabinetfőnökének, Rogán Antalnak a kezében vannak.

A Magyar Turisztikai Intézet az a kreátum, amit a Magyar Turizmus Zrt. helyett talált ki a kormányzat. Arról nevezetes még, hogy Orbán Ráhel egyke a tanácsadók hosszú sorának. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója márciusban azt mondta,

a miniszterelnök lánya ingyen ad tanácsokat. (…)  Sokan vannak egyébként ők, akik szabadidejükben mindenfajta jogviszony megkötése nélkül, ellenszolgáltatás nélkül tanácsokat és javaslatokat küldenek a Nemzeti Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának a külföldi országmárkával kapcsolatos kérdésekben….

Pedig előfordult az is, hogy az MTÜ magas rangú tisztségviselőivel egyeztetett lehetséges állami beruházásokról.

Forrás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük