Mi az összefüggés Magyarország és Burkina Faso, Kuwait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad, Tobago valamint Vietnam között? Szabad a gazda? A korrupció mértéke!

Magyarország egyre-másra dönti meg saját korrupcióhelyezési-lista rekordját a „ha csinálunk valamit, azt teljes erőbedobással… a falig”-jegyében. 2021-ben még csak a második legkorruptabb állam volt Magyarország az EU-ban, 2022-ben viszont már az utolsó helyen végzett. A világranglistán a 77. helyen állunk, Burkina Faso és Kuvait szomszédságában – olvasható a Transparency International korrupciós jelentésében (Korrupcióérzékelési Index – Corruption Perceptions Index, CPI).

Abszolút értékben: tényleg a leg…..

A nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő korrupciós skálán, a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. Az 1995 óta mért korrupcióérzékelési indexet 13 különböző felmérés segítségével számolják ki évről évre, a kutatásba szakértőket és üzletembereket is bevonnak, hogy minél pontosabb képet kaphassanak arról, hogy az adott országban milyen mértékben van jelen a korrupció az állami intézményi rendszerben, a közszférában, a gazdaságban és a társadalomban.

Magyarország 2021-ben is megdöntötte saját negatív rekordját, akkor 43 pontot ért el, 2022-ben ennél is kevesebbet, 42-t.

Ezzel a világranglista 77. helyén állunk

Hét országgal osztozunk ezen a helyezésen: Burkina Faso, Kuvait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago, valamint Vietnám szintén 42 pontot szedett össze a 100-ból.

Friss híreink!

Európában pedig….

Ha az Európai Unió tagországait nézzük, a helyezésünk még rosszabb: míg tavaly 42 ponttal Bulgária (42 pont) és Románia (45 pont) mellett a legrosszabbul teljesítő EU-s országok közé tartozunk,

idén a legrosszabb korrupciós helyzettel rendelkező EU-tagország lettünk.

Egy év alatt ugyanis Bulgária és Románia is 1-1 pontot javított a felmérésen (Bulgária 43, Románia 46 pontot ért el). A világranglista élén a következő országok állnak:

  • Dánia (90 pont),
  • Finnország (87 pont),
  • Új-Zéland (87 pont),
  • Norvégia (84 pont).

A felmérésen az EU-tagság minél előbbi elérése érdekében nemrég korrupcióellenes tisztogatásba kezdett Ukrajna sem szerepelt túl jól, 33 ponttal a világranglista 116. helyén végzett. Oroszországot viszont előzi, utóbbi 28 ponttal a 137. helyig jutott. A legkorruptabb ország Szomália (12 pont), Szíria és Dél-Szudán 13-13 ponttal, Venezuela 14 ponttal szerepel a lista alján. (Dél-Szudán 2021-ben még a világ legkorruptabb országa volt 11 ponttal).

További részletekért kattintson a Telexre.

A kormány reakciója

„Érdekes, hogy a Transparency International sem a brüsszeli bürokráciát, sem az Európai Parlamentet nem vizsgálta, ők lemaradtak a listáról. A Transparency International ahhoz a Soros-hálózathoz tartozó szervezet, amely a dollárbaloldal korrupciós botrányában és a brüsszeli korrupciós botrányban is nyakig benne van. Ez a hálózat pénzeli a hazai és a nemzetközi baloldal kampányát és szolgálja azt minden hazug jelentésével”

– áll a válaszban.