Mi köti össze a Magyarságkutató Intézetet, Tóth Gabi 5 perc (z)energiáját és FankaDelit? – Hát a pozsonyi csata!

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Kásler Miklós Magyarságkutató Intézete animációs filmet készít a pozsonyi csatáról, de annak mélységeibe eddig nem nyerhettünk betekintést. Szerencsére csak eddig, ugyanis most elkészült Tóth Gabi, és a nemzeti érzelmű rapper, Fankadeli közös klipje, ahol mozgásban is láthatjuk majd a köztévén december 21-i műsorán szereplő alkotás részleteit is.

A projektről egyébként a Demokratának nyilatkozott az intézet igazgatója, Horváth-Lugossy Gábor: szerinte

“történelem valóban ismétli önmagát, és mi, magyarok már megszokhattuk, hogy itt, a Kárpát-medencében olykor meg kell védeni magunkat a nagyhatalmi túlerővel szemben. Ilyenkor kerül előtérbe a film által is kidomborított bátorság”.

„Egy az Isten…”

A klipben az animációra Fankadeli rappel az ősök sorsáról, Tóth Gabi a refrénben buzdít mindenkit harcra, hiszen „egy az Isten.” Ez különösen azért érdekes, mert a pozsonyi csatát 907-ben vívtuk, amikor a magyarok még nem vették fel a kereszténységet – jegyezte meg a HVG.

Tóth Gabi a közösségi oldalán osztotta meg legutóbbi zenés munkáját, amiben többedmagával, a Magyarságkutató Intézet felkérésének tett eleget és amit nagyon élvezett.

„Íme az eredménye egy számomra megtisztelő és igazán kalandos alkotási történetnek! A Magyarságkutató Intézet által készített, A pozsonyi csata című animációs film főcímdala ez, melyben FankaDeli, Bársony Bálint, Elek Norbert és zenésztársaik oldalán hozhattuk le az Egy az Isten című dalhoz valókat – érzésem szerint a “fenti világból”. A film bemutatója hétfőn, azaz 21-én este lesz az M5 csatornán! Szeretettel ajánlom Nektek ezt az 5 perc (z)energiát! Köszönöm, ha továbbadjátok! Ölelés!”

Magyarságkutató Intézet – tudja, mennyibe van és mit csinál?

A 101 munkatársat foglalkoztató szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

Az intézet célja, hogy véget vessen „a régi türk–finnugor eredet- vagy nyelveredetvitának”

magyarázta Kásler Miklós humánminiszter az évi 880 milliós állami támogatással megalapított Magyarságkutató Intézet (MKI) január 1-jei felállítását.

  • 2018 vége – megvalósul Kásler nagy álma, ekkor derült ki, megalakul az intézet.
  • ű2019 év elején aztán tényleg megalakult a Magyarságkutató.
  • a 2020 júliusában megjelent Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderült, hogy a kabinet 700 milliós többletforrást tett félre a Magyarságkutató Intézetnek.

Ebből a kicsivel több mint 700 millióból 490 milliót arra kapnak, hogy átalakítsák és felújítsák az eddig használt helyiségeiket, 216,2 millió pedig a működéséhez szükséges többletforrás. A határozatban arról is döntöttek, hogy a 2021-es költségvetésből a Magyarságkutató Intézet 1,2 milliárd forintot kapjon. Igaz, 2022-től 216,2 millió áll majd az intézet rendelkezésére.

tervezz

One thought on “Mi köti össze a Magyarságkutató Intézetet, Tóth Gabi 5 perc (z)energiáját és FankaDelit? – Hát a pozsonyi csata!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük