Sorting by

×

Mi lesz a sorsa a budapesti székhelyű “orosz kémbanknak”?

Március 12-től hét orosz pénzintézetet lekapcsolnak a SWIFT nevű bankközi üzenetszolgáltató rendszerről. Egyikük, a VTB, Oroszország második legnagyobb bankja, amelyet az Egyesült Államok már szankciókkal sújtott. A SWIFT-ről való leválasztás nem akadályozza meg a bankokat abban, hogy határokon átnyúló tranzakciókat bonyolítsanak le, de a művelet jóval költségesebbé és lassabbá válik. Mi lesz a sorsa a budapesti székhelyű orosz “kémbanknak”?

Megszűnik minden társfinanszírozás

Az EU országai emellett azonnali hatállyal megtiltják a befektetést és a részvételt az Orosz Közvetlen Befektetési Alap által társfinanszírozott projektekben. Ugyancsak megtiltják euró bankjegyek eladását, átadását és kivitelét Oroszországba, vagy bármely oroszországi természetes vagy jogi személy és szervezet számára.
A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) nincs az EU és a többi fejlett ország által szankcionált orosz pénzintézetek listáján. Bár az Európai Parlament keddi állásfoglalásában a Magyarországon “kémbanknak” nevezett intézmény azonnali betiltását követelte az unió területén, ez nem tűnik magától értedődőnek.

Egy név nélkül nyilatkozó EU illetékes a Népszava kérdésre azt mondta: a szankciókról szóló döntés során egyrészt meg kell vizsgálni, hogy az adott banknak van-e valamilyen köze a háborúhoz, fel kell tárni a kapcsolódását az ukrajnai eseményekhez. Másrészt, világosan meg kell határozni, hogy ki lehet a felelős a bankkal szembeni esetleges szankciók végrehajtásáért.

Mint köztudomású, az NBB egy kilenc kormány által alapított nemzetközi pénzintézet, amelynek a székhelye az EU egyik tagállamában van, ugyanakkor az ENSZ is a nyilvántartásába vette. Az Ukrajna elleni háború kirobbanása óta Csehország és Románia kiszállt a bankból, amelynek alapítói volt vagy jelenlegi szocialista országok. Az NBB-ben az oroszoknak van a legnagyobb részesedése- fejeződik be a Nészava cikke.

Kapcsolódó

kémbank

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.