Mi lesz a nők kedvezményes nyugdíjával? Marad? Változik? Eltörlik? - Városi Kurír

Sorting by

×

Mi lesz a nők kedvezményes nyugdíjával? Marad? Változik? Eltörlik?

Sok nő gyomra szorulhatott össze az OECD öt évvel ezelőtti jelentése nyomán, amelynek a magyar fejezetében szerepelt egy bekezdés az idősebbek munkaerőpiacon tartásának ösztönzéséről, és ebben az ominózus bekezdésben volt olvasható a következő mondat: “szüntessék meg a nők korai nyugdíjba vonulásának megmaradt lehetőségét” – véli Dr. Farkas András, a Nyugdíjguru.

Hirdetés

A megszüntetés vagy szigorítás támogatói szerint

mindenekelőtt az az indok arra hogy egyre többször vetődik fel a kérdés, hogy

a nők kedvezményes nyugdíja méltánytalanul kedvezőbb helyzetbe hozza a jogosult hölgyeket, mint a nem jogosult nőket és a férfiakat,

mert bármiféle levonás (málusz) nélkül teljes nyugdíjat kapnak a jogosult asszonyok, pedig még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárukat. Felvetik az is, hogy

2021-ben már átlépte a Nők40 költségvetése a 300 milliárd forintot, 2022-ben a kiadási előirányzat már meghaladja a 330 milliárd forintot (ami egyébként nagyságrendileg egy teljes 13. havi nyugdíj kiadási tételével egyezik meg), így a nők kedvezményes nyugdíja egyre nagyobb terhet ró a nyugdíjkasszára.

Mi lesz így a nők kedvezményes nyugdíjával?

A jövő évi választásokig nyilván semmi lényeges nem fog történni.

Azt követően sem látom a megszüntetést komolyan felmerülő lehetőségnek, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjának bevezetése elsősorban politikai okokkal volt magyarázható, így a pőre gazdasági racionalitás önmagában nem elégséges érv a kedvezményes nyugdíj megszüntetéséhez – írta hírlevelében a Nyugdíjguru.

Szerzett jogot egyébként is életveszélyes visszavonni, így erre szinte biztosan nem fog sor kerülni, a már nyugdíjban lévő hölgyeknek nem kell attól tartaniuk, hogy elvennék a járandóságukat.

Marad, de milyen feltételekkel?

Más kérdés, hogy a 2022 után az ilyen nyugdíjat igénylő hölgyek számára megszigorodhatnak a jogosultsági feltételek, például nem 40, hanem 43 év jogosultsági időt kellene szerezniük az igényléshez.

Ennek a szigorításnak a lehetőségét nyilván nem lehet kizárni. Ráadásul minden érv emellett szólna, hiszen a nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedésével a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges 40 évi jogosultsági idő megszerzése egyre több nő számára válik elérhetővé a korhatára betöltése előtt.

Ez különösen a felsőfokú képzettséggel rendelkező hölgyek érdekeit szolgálná, akik eddig jórészt kiestek a kedvezményezettek köréből, hiszen a tanulmányi időtartamok nem számíthatók be a jogosító időbe. A tíz év alatt 62 évről 65 évre emelkedő nyugdíjkorhatár miatt azonban ők is megszerezhetik a korhatásuk betöltése előtt az egyetemi, főiskolai képzés befejezésétől számítható 40 évüket.

Szigorítás lehet az is, ha a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét ugyan nem terjesztenék ki más társadalmi csoportokra, de a nők kedvezményes nyugdíját málusszal terhelnék meg.

A kedvezményes női nyugdíj rendszere így fenntartható maradhatna

A nyugdíjrendszer komolyabb átalakítását igényelné az a javaslat, amely mindenki számára visszaállítaná a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét – a nők kedvezményes nyugdíjának egyidejű megszüntetése mellett. A rugalmas nyugdíjazás ára természetesen az lenne, hogy aki a korhatára előtt venné igénybe a nyugdíját, annak csak kisebb összegű lehet a járandósága, mint annak, aki a korhatára betöltésével kéri az ellátását.

Minél korábban kérné a nyugdíját valaki, annál nagyobb málusszal – levonással – kellene számolnia, s ez a nyugdíjösszeg a korhatára betöltésével sem emelkedne.

Eltekintve attól az apróságtól, hogy a nyugdíjrendszer finanszírozását jelenleg is ezer veszély fenyegeti

(különös tekintettel a 13. havi nyugdíj visszaépítésének költségeire),

a nők kedvezményes nyugdíjának beáldozása a rugalmas nyugdíjba menetel oltárán túl nagy politikai árnak látszik, amelyet feltehetően egyetlen párt sem mer bevállalni.

Kérdezzen, mielőtt beadná a nyugdíjigényét vagy módosítási igénye merülne föl! 

 Ha úgy érzi, hogy 2021-ben is szüksége van megbízható iránymutatásra a nyugellátásával kapcsolatos érdekei maradéktalan érvényesítéséért, akkor  ide kattintva teheti föl a személyes kérdését, amelyre méltányos díjazás ellenében gyors, hiteles és az ügyintézésben is használható választ kap.

Ha ennek következtében akár csak ezer forinttal növelheti a megállapított nyugdíja összegét, akkor e csekély növekedés is az élete során több százezer forintnyi plusz juttatást eredményezhet!

Forrás

Kapcsolódó

 

nyugdíj

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.