Mi lesz veled Amerika? – egyre durvul a helyzet, előkerültek a fegyverek

Őrizetbe vett a rendőrség Philadelphiában kétférfit pénteken -mert fegyverek voltak náluk- annak a kongresszusi központnak a közelében, ahol a szavazatok feldolgozása folyik – jelentette be a philadelphiai rendőrség.

Fegyverek és lőszerek a csomagtartóban

A közlés szerint a 42 éves Joshua Macias és a 61 éves Antonio LaMotta egy másik tagállamból, a virginiai Virginia Beach városából utazott a pennsylvaniai nagyvárosba. Egyikük sem rendelkezett Pennsylvaniára érvényes fegyverviselési engedéllyel.
A két férfival egy nő is utazott, őt azonban nem tartóztatták le. Az őrizetbe vettek gépkocsijában két 9 milliméteres Berettát, AR típusú karabélyt és lőszereket találtak. Az autó ablakán egy QAnon-matrica volt. A QAnon többféle összeesküvés-elméletet terjesztő, laza szélsőjobboldali szervezet, amelyet az amerikai képviselőház október elején nem kötelező érvényű határozatban ítélt el. A négy évvel ezelőtti választási kampány során a QAnon egyik aktivistája Észak-Karolinából utazott a szövetségi fővárosba, Washingtonba, ahol egy pizzériában lövöldözni kezdett, mert azt hitte, hogy az étteremben sátánisták tartanak összejöveteleket. A QAnon azt hirdeti, hogy – mások mellett – sátánisták akarják megbuktatni Donald Trump elnököt.

Trump és a QAnon

A Facebook már augusztusban bejelentette  hogy a “sötét webről” érkezett csoport posztjait  továbbiakban szigorúbban fogja elbírálni és többé nem ajánlja más felhasználóknak a csatlakozást hozzájuk. Ugyanakkor magát a csoportot nem tiltotta be a Facebook, ahogy arról a Városi Kurír is beszámolt a nyár végén. Larry Krasner philadelphiai kerületi ügyész mindazonáltal leszögezte: nincs bizonyíték arra, hogy a két férfi a QAnon vagy más szélsőséges szervezet tagja volna.

Nem régen  Marjorie Tyler Green személyében olyan képviselőjelölt nyerte meg az előválasztást, aki nyíltan támogatásáról biztosította a QAnont.  Trump is közzétett a Twitter-oldalán a QAnon-tagok bejegyzéseiből.

Az elnököt  egy korábbi  sajtókonferenciáján megkérdezték a QAnonról, s azt válaszolta: nem sokat tud róla, sem az összeesküvés-elméleteiről. Reagálva arra, hogy a csoport tagjai bírálták az erőszakos tüntetéseket és válaszlépéseket sürgettek, Trump kifejtette: szerinte arról van szó, hogy ezek az emberek rossz szemmel nézik azt, ami egyes városokban, például Portlandben, Chicagóban, New Yorkban, vagy más amerikai nagyvárosokban zajlik. (Városi Kurír 2020.08. 20.)

<< További friss hírek >>

Nem elég erősek

Mindezek mellet természetesen a mozgalom nem  nem képes (még) beleszólni az éppen zajló elnökválasztás eredményébe, de hangosságuk és elszántságuk, valamint szélsőséges viselkedésük, valamint a bírtokukban lévő rengeteg felhalmozott fegyver  okán sok amerikainak szerezhetnek rossz, sőt akár egyenesen drámai perceket.

fegyverek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük