Mi lesz veled, Budapest? – kormányprogram érte, vagy ellene?

Budapest fejlesztése pártokon felüli ügy – kezdett mondókájába Fürjes Balázs Budapest-államtitkár a 168 Óra szervezte Budapest-konferencián. Az, hogy egyáltalán megtisztelte jelenlétével a nem kormányközeli lap rendezte eseményt, 2018 Magyarországán már eredménynek számít, sajnos.

Ez lenne a természetes….

Fürjes beszélt a “Budapest esszenciáról”, amit 10 pontban összegzett:

 • A szabadság városa. Szabad, független, polgári.
 • Közös ügy. Nemzeti ügy, alkotás, teljesítmény. A nemzeti parlament, kormány cselekedetei, nemzeti erőforrások kellettek hozzá. A legnagyobb magyar teljesítmény.
 • Budapest nélkül nem megy. Sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország. Nemzeti Kincs.
 • Budapest az egyetlen magyar világváros. Az egyetlen magyar globális brand. A világ Budapesten keresztül érkezik Magyarországra. A világnak Budapest egyenlő Magyarországgal.
 • Budapest a közös nevező. Összehoz mindenkit. Még a baloldali lapot és a jobboldali államtitkárt is. Budapest a hidak városa. Összeköt bennünket.
 • Budapest kritikus hely. A racionális, kritikus gondolkodás helye. A budapestieknek van véleményük a dolgokról, és el is mondják. Aki fél a vitáktól, nem bírja a kritikát, ne vállaljon kormányzati munkát Budapesten.
 • A Duna városa. Szépséget és méltóságot ad, és számtalan lehetőséget.
 • Budapest három az egyben értelmezhető. A budapestiek otthona, a nemzet fővárosa. Így otthonosnak és méltóságteljesnek kell lennie egyszerre. Európai minősége is van, vagy legalább lehet: mint a kelet és nyugat közti folyosó legfontosabb városa.
 • Az állam és a kormány mindig felelős a városért, és mindig támogatnia kell. Nem várható el, hogy a város önerőből megvalósítsa, amire szüksége van. A kormány nem hagyhatja magára, de nem is gyámkodhat fölötte. „MI tisztában vagyunk ezzel a felelősséggel. Budapest továbbra is számíthat ránk.”
 • Életerős város. Folytonosan újjászülető város. Már többször felállt a padlóról. Budapest nagy dolgokra képes békeidőben. Most az van, a feltételek adottak.

Átalakított kormány – Budapest viszony

Fürjes igyekezett megnyugtatni a kétkedőket, akik ferde szemmel nézték a Budapest-államtitkárság létrejöttét. Elmondta, hogy

Elhelyezkedése előnyös, hangulatos, szép, a város pezseg, a magyar gazdaság zakatol. Budapest nagy siker küszöbén áll. A város valaha volt legszebb korszaka jöhet. (…) 2030-ra Budapest lehet Európa egyik legjobb városa. A siker feltételei fennállnak. De tudatos, kemény munkára van szükség.

Ki érti, miért a félreértés?

Fürjes elmondása szerint az Orbán-kormánynak szívügye a főváros,(?) törekszenek a lehető legjobb együttműködésre, amit azért érthetett félre, aki ezt tette, mert nem volt egyértelmű a kommunikációjuk.

Mi várható?

 • A kormány foglalkozik Budapesttel, ebben nincs semmi új. Minden kormány ezt tette.
 • Ez belső szervezeti változás. A kormány semmi újat, semmi mást nem tesz Budapesttel. Ma pont azt teszi, mint tegnap, csak másképp.
 • A város önkormányzatisága nem csorbul. A kormányzati munka átalakítása a hatásköröket nem illeti. Senki semmilyen jogot nem von el.
 • Az eddig szétszabdalt állami/kormányzati Budapest-feladatokat egy központba szervezi a kormány. Hogy a kormány jobb partnere lehessen a városnak. Eddig 1990 óta ezek mindig szét voltak szabdalva a kormányban.
 • A főpolgármester tovább erősödött. A kormány önkorlátozó volt az átszervezésben: mindenről a főpolgármesterrel együttműködve kell dönteni.

A fentiek szépek, de azért némi kiegészítésre szorulnak. A kormánynak már nem nagyon maradt mit elvenni Budapesttől, hiszen az előző ciklusokban ezt már megtette. Az, hogy “foglalkozik” a fővárossal, semmi konkrétumot nem rejt. Nem nagy vállalás, hogy a főpolgármesterrel együtt kell dönteni, hiszen Tarlós nem jelentett eddig sem leküzdhetetlen akadályt, feltehetően ezután sem tervezi a változást.

Giga-tervek

„Találjuk ki együtt Budapest jövőjét!”

A jól csengő szlogen már megvan, a feladat a tartalommal való feltöltés. Egyelőre célként azt említette a meghívott, hogy 2020 és 2030 között árfogó stratégiai tervet akarnak készíteni rengeteg vitával, megbeszéléssel, majd elkészítik a Budapest-tervet, amelyet a kormány és a főpolgármester együtt fogad el.

A terv legfontosabb területei: közlekedés, családbarátság, Duna, egyetemváros, közterek.

 • A közlekedésben szemléletváltást szeretne. A közlekedés túl fontos ahhoz, hogy kizárólag a közlekedésmérnökökre bízzák. A közlekedés van a városlakókért, nem pedig fordítva. Integrált szemlélet kell. Az elővárosi közlekedést fejleszteni kell. Ki kell találni, hogyan érdemes felújítani és esetleg bővíteni a kisföldalattit. Ezek kérdésfelvetések, egyelőre nem próbálnak válaszokat kínálni – mondta Fürjes. Ferihegy és a város kapcsolatát rendezni kell, lehetőleg kötött pályán. Gyalogos- és kerékpáros közlekedés? Belváros forgalomcsillapítása? Dél-dunai híd? Meg kell vizsgálni, a Duna igénybe vehető-e közlekedési folyosóként.
 • Családbarátság: közterek, közintézmények, közlekedés?
 • Egyetemi fejlesztések, kollégiumfejlesztések?
 • Duna: a rakpartok kérdése, a folyópart birtokba vétele?
 • Még több, még otthonosabb köztér, közpark kellene.
 • 100 éve nem épültek komoly árvízvédelmi művek. Ezen valószínűleg változtatni kell.

(forrás: zoom.hu)

Mit jelent a Budapest-terv – Horváth Csaba fővárosi MSZP képviselő válasza Tarlós-Gulyás-Fürjes sajtótájékoztatójára

Mi lesz veled, Budapest? – Tarlós sajtótájékoztatója élőben!

Budapest a kétharmad szorításában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük