Mi lesz veled, újszülött? A drámai K-vitamin mizéria …..

Hosszabb ideje hiánycikk, bár az egészségügyi kormányzat tagadja, az anyatejen élő csecsemőket védő K-vitamin. 

Szülj, anya, aztán majd meglátjuk…..

A K-vitamint először rögtön a születés után kapják először a csecsemők, ami attól védi őket, hogy nehogy agyvérzést kapjanak. A kúrát azonban otthon is folytatni kell, a baba hat hónapos koráig. Május óta azonban hiába keresik a kétségbeesett anyukák gyógyszertárról gyógyszertárra a készítményt, ahogy arról beszámolt az RTL híradója is, a válasz mindenhol a lakonikus:

elfogyott!

Az egyik patika vezetője elmondta, hogy azt az üzenetet kapta az egyik nagykereskedőtől, amivel kapcsolatban áll, hogy négyszeres áron ugyan, de tudnak külföldről megfelelő mennyiséget szállítani. Zárójelben, de annál hangsúlyosabban jegyezzük meg, hogy amennyiben egy “mezei patikárius” ilyen egyszerűen fellelte a beszerzési forrást, akkor ez alighanem a magyar államnak is menne, ha vigyázó szemét az egyelőre még holdban lévő budapesti olimpiáról az itt és mostra is vetné, legalább olykor-olykor.

Gyógyszer-áthelyezés?

Az egyik vidéki gyógyszertár vezetője azt is elárulta az RTL riporterének, hogy ha lenne K-vitaminja, azt már vissza kellett volna küldenie a központba, mert erre szólította fel őket a napokban egy körlevél. A patikus azt vélelmezi, hogy az így visszagyűjtött anyaggal próbálják ellátni az újszülött osztályokat.

A Gyógyszerészeti Intézet honlapján az szerepel, hogy

novemberig hiánycikk lesz a készítmény.

Májusban azt mondta a problémára Müller Cecília Országos Tisztifőorvos, hogy

kézben van tartva a probléma

jelentsen ez bármit is.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet azt írta a csatornának:

újabb K-vitamin készítmény a jövő hét első felében érkezik

Nehéz eldönteni, hogy melyik állami szerv hazudik. Az is elképzelhető azonban egyes összeesküvéselméletek szerint, hogy a magyar egészségügynek már semmiféle hitele nincs a szó valós és átvitt értelmében sem. Ja, és mindez a családok évében történik 2019-ben Magyarországot!

Mi is az a K-vitamin?

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek. Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység. K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük