KultúraKiemelt hírek

Foszladozik a Karinthy-örökség, visszatér az “ördög-görcs”?

Fidesz-világ Erdélyben? - Lemondott Gáspárik Attila a marosvásárhelyi színház igazgatói tisztségéről

Ezen a héten Földes Eszter nyilvánosságra hozta, hogy annak ellenére, hogy Karinthy Márton őt “bízta meg a Karinthy-éra felelős művészeti vezető posztjával” a továbbiakban mégsem tartanak igényt a munkájára.

“Nehéz szívvel írom ezeket a sorokat tájékoztatásul a nézők, a sajtó, illetve kollégáim számára, ugyanis rengeteg megkeresést kapok a Karinthy Színházzal kapcsolatban. Mint ahogy az a sajtóban is számtalan helyen napvilágot látott, a Karinthy Színház művészeti vezetői posztjának betöltésére felkérést kaptam a három tagú ügyvezetőtől Karinthy Márton halála után pár nappal. Az ügyvezetés egyik tagja azóta tagadja, hogy Karinthy igazgató úr választott volna ki, még életében erre a feladatra. Nekem mindenesetre hatalmas megtiszteltetés, és öröm volt annak a ténye, hogy Marci ennyire megbízott bennem szakmailag, emberileg egyaránt. Ennek bizonyítéka többek között, hogy rám bízta utolsó rendezésének, a Veszélyes fordulónak a színpadra állítását, valamint utolsó levelében úgy búcsúzott tőlem, mint Moliére az ő Armande Béjart-jától.”

-írta közösségi oldalán.

Ezt követően Karinthy Márton lánya,

Karinthy Vera is közleményben tudatta, folynak a tárgyalások a színház jövőjéről:

„…Édesapám szellemiségét és akaratát maximálisan szem előtt tartva, felelősséggel dolgozom a Színház jövőjéért…”.

Erre reagált Kerekes-Katz Petra,

aki azt írta, Karinthy Márton a színházat lányára, Verára, Major Attilára, a 25 éve mellette dolgozó ügyelőre, műszaki vezetőre és barátra, illetve rá hagyta, mindhárman ügyvezetők lettek. Földes Eszter egyöntetű döntésükkel lett művészeti vezető, Karinthy Márton iránymutatása szerint.

“Aztán másfél hónapja, még jóval a hagyatéki tárgyalás előtt, Major Attila közölte, hogy nem tud velem együtt dolgozni és mindent megtesz, hogy ellenem fordítsa Karinthy Verát. Így is lett. Azt javasolták, hogy mondjak le a részemről Vera javára. Megkérdeztem, hogy hol van így Marci végakarata, de erre sem a lányától, sem 25 éve barátjától nem jött válasz. Nem adtam át a részem. Ekkor bejelentették, hogy az ügyvezetői pozícióból visszahívnak, és a marketingesként betöltött feladataimat sem kell végeznem. (…) Jogilag még tulajdonos és ügyvezető vagyok. Tehát a hármas ügyvezetésből csak ketten szerették volna Eszter távozását. Praktikusan nekem is távoznom kell.”

Szabó P. Szilvesztert, a Karinthy Színház korábbi színészét és rendezőjét a blikk.hu idézi cikkében:

„Marci (most már tudjuk) hogy utolsó akaratából Esztert bízta meg a Karinthy-éra felelős művészeti vezető posztjára, ott voltam, tudom!”

Ez a 2020. március 28-i állás. Felteszem, Karinthy Márton forog a sírjában látva, hogy mi történik szeretett színháza háza táján.

Lányáról portálunknak adott interjújában így beszélt Karinthy Márton:

“Önnek van egy lánya, akiben mindez nincs meg.

– Hála Istennek! – bár megjegyzem, a tehetsége megvan, éppen most énekelte fel az Evitára az Argentínát csodálatosan, fel fogja tenni a you tube-ra, gyönyörű hangja van, nagy énekesnői karriert jósoltak neki, de ez őt nem izgatja, mellékesen, hobbi szinten műveli, és ezt irigylem tőle. Egy percig nem volt benne a „ördög-görcsös” megfelelni akarás. Őt kielégíti, hogy két csodálatos gyerek édesanyja, és boldogan éli az életét.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

figyu

About Author

Szólj hozzá!